Naarmate je vertrekdatum steeds dichterbij komt, wordt het tijd om je verder voor te bereiden op de reis naar Nieuw-Zeeland. Nu wordt het tijd om na te denken over je bagage en andere voorbereidingen te treffen. Wij helpen je met een complete blogpost op weg.
Wat neem je mee naar Nieuw-Zeeland?
Het antwoord op die vraag is eigenlijk best simpel: niet teveel. Denk aan je incheck-bagagelimiet: bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is die 23kg (ook als je voor een jaar weggaat) maar bij sommigen 30kg of zelfs meer.
Vergelijk alle luchtvaartmaatschappijen op route en bagagelimiet en je ziet meteen welke het beste bij jouw reisplannen past. Denk trouwens ook aan je handbagage. Wat neem je mee voor in het vliegtuig en hoe?
Check ook nog even onze tips voor handbagage en onze lijst met met handige gadgets voor op reis die de reis en het verblijf makkelijker en leuker maken.
Wat is het beste om al je spullen mee te nemen?
Ga je een koffer gebruiken of juist een grote rugzak? Of misschien een duffel-tas of een soort rolkoffer In de discussie over wat het beste is om als bagage mee te nemen naar Nieuw-Zeeland, heeft iedereen z’n voorkeur. Eigenlijk hangt het maar van één ding af….
Wat vind jij makkelijk of handig om mee te nemen als bagage! Daarom hebben wij de voor- en nadelen van elk soort bagage op rij gezet. Dan kan jij een makkelijke keuze maken.
Koffer of rolkoffer
Het grootste voordeel van een koffer als bagage voor je reis naar Nieuw-Zeeland is voor velen het feit dat je spullen redelijk georganiseerd kunen worden. Een koffer zorgt vaak voor meer structuur en overzicht.
Het grootste nadeel van een koffer is juist dat je teveel meeneemt en met een te zware koffer gaat sjouwen. Zelfs al heeft je koffer wieltjes, het is nog steeds lastig als je constant een bus in of uit gaat en om het netjes in een camper te passen.
Conclusie: een koffer is vooral handig als je op één vaste plek blijft en niet veel gaat rondreizen.
Naast gebruiksgemak is het ook belangrijk wat de prijs van een koffer is zodat je een goede vergelijking kunt maken. Bekijk alle aanbiedingen voor koffers en bepaal of deze bagage iets voor jou is.
Rugzak oftewel een backpack
Als je op working holiday-avontuur of backpackreis gaat, dan denk je vaak als eerste “nu heb ik een backpack (rugzak) nodig”. Wacht nog heel even met naar de winkel rennen om de backpack te kopen.
Het grootste nadeel van een backpack is dat je zelf alles op je rug moet dragen. Dat is iets wat je je goed moet realiseren. Tevens is het goed om te beseffen dat al je spullen gestapeld in een rugzak zitten. Heb je dat leuke shirtje nodig dat onderin zit, dan kun je een groot deel van je net ingepakte rugzak leeghalen.
Het grootste voordeel van een rugzak is dat het een superlichte vorm van bagage is (in vergelijking met een koffer). Leeg bedoelen we. Je kunt er dus meer in kwijt voordat je aan het maximumgewicht zit van de bagage die je mag inchecken van je airline.
Conclusie: een backpack is prima als je bereid bent om alles zelf constant op je rug te dragen en vooral niet teveel meeneemt.
Uiteraard is de prijs ook belangrijk om te bepalen of een backpack iets voor jouw reis is. Bekijk alle aanbiedingen voor grote rugzakken (backpacks) en bepaal of deze bagage iets voor jou is.
Duffel of een ander soort tas
Een zachte tas of een “duffel bag” is een tas die superstevig is maar praktisch niets weegt. Er zit namelijk geen frame in zoals bij een koffer of een backpack. Een duffel kun je dan ook gebruiken als draagtas of als rugzak. Er zitten verschillende banden en riemen aan waardoor het gebruik zeer veelzijdig is.
Het grootste voordeel van een duffel is dat deze heel flexibel in het gebruik is. Er past veel in en je bepaalt zelf hoe je het draagt: op de rug, over de schouder of aan de hand. En een duffel is weer heel klein op te vouwen is als je ‘em niet nodig hebt.
Het grootste nadeel is dat je bij een duffel alles zelf op je rug draagt zonder een soort van ondersteuning van een frame zoals een echte backpack dat heeft.
Conclusie: een duffel is een superflexibele vorm van bagage die je op verschillende manieren in kunt zetten. Daarom is het heel handig bij veel rondreizen met bus of camper.
Het gaat niet alleen om het gemak van de bagage maar ook om de prijs. Bekijk daarom alle aanbiedingen voor duffels en tassen en bepaal of deze bagage iets voor jou is.
Mix van koffer en tas: de tas die opent als een koffer
En als laatste is er nog de tas die zich gedraagt als een koffier, maar wel lichter en handiger is. De onderkant is namelijk een vast frame zoals een koffer, maar de rest is geheel zoals een duffel dus met stof dat je dichtritst aan het kofferdeel. Het geheel staat op wieltjes en neem je dus makkelijk mee.
Het grootste voordeel hiervan is dat de bovenkant net zo flexibel is als een duffel. Je kunt het goed vullen met spullen aangezien de stof flexibel is en zich aanpast.
Het nadeel is dan weer dat je deze bagage teveel vult en dus teveel meeneemt op reis.
Conclusie: Dit model bagage is ideaal voor iedereen die een koffer te star vind en een duffel te lastig of te zwaar.
Heb je al gezien wat de prijzen zijn van dit soort bagage? Bekijk alle aanbiedingen voor deze hybride koffer/tas-modellen en zie of het iets voor jou is.
Weet waar je heen gaat: Nieuw-Zeeland en de belangrijkste feiten
Nieuw-Zeeland is bijna het meest verre land waar je heen kunt reizen vanaf Nederland. Het is vooral het meest mooie en unieke land waar je heen gaat.
- Tijdsverschil met Nederland: Nieuw-Zeeland ligt 12 uur voor op Nederland, het grootste deel van het jaar. Af en toe kan het tijdsverschil ook 10 of 11 uur zijn, dat heeft te maken met het feit dat het ene land eerder van tijd verandert dan de andere (zomertijd vs wintertijd).
- Munteenheid Nieuw-Zeeland: Nieuw-Zeelandse Dollar oftewel NZD of NZ$
- Landcode (telefoon): +64 voor Nieuw-Zeeland en +31 voor Nederland (als je naar huis wilt bellen)
- Mobiele telefoonproviders: Vodafone, Spark (en Skinny) en 2degrees plus nog een aantal virtuele providers zonder eigen netwerk. Meer info over deze mobiele providers in NZ.
- Nooddiensten in Nieuw-Zeeland (gratis telefoonnummers):
- Ambulance: 111
- Brandweer: 111
- Politie: 111 (noodgeval, anders is het 105)
Geldzaken en betalen in Nieuw-Zeeland
Met een Nederlandse pinpas (Maestro) kun je niet betalen in winkels in Nieuw-Zeeland. Je kunt er alleen bij geldautomaten geld mee opnemen. Waarom? Het Europese Maestro systeem werkt niet samen met het Nieuw-Zeelandse betaalsysteem.
Om te kunnen betalen in Nieuw-Zeeland heb je een creditcard nodig of gebruik een pinpas voor reizigers, die speciaal gemaakt is om wereldwijd in vele valuta's gebruikt te worden. Daarmee betaal je in Nieuw-Zeeland en vele andere landen in de plaatselijke valuta. Hierdoor zijn er geen extra kosten voor betalen in het buitenland en is er geen wisselkoersgedoe, zodat je ontzettend veel geld bespaart. Vooral als je regelmatig betalingen doet. We hebben onze ervaringen met deze pinpas (debit card) voor je op rij gezet.
Als reiziger kun je ook een Nieuw-Zeelande bankrekening openen. Dan kun je diezelfde pinpas voor reizigers gebruiken en kun je betalingen in Nieuw-Zeelandse Dollar ontvangen. Iets dat superhandig is voor reizende ZZP-ers of working holiday-reizigers.
Wen aan het accent en vind je favoriete radiostation
Eerder vertelden we al over het typische Nieuw-Zeelandse accent, maar daar kun je op een leuke manier alvast aan wennen. Via een internetradio of streamen via de computer kun je veel Nieuw-Zeelandse radiostations beluisteren. Niet alleen erg leuk maar ook handig, want dan kun je alvast je favoriete radiozenders daar ontdekken.
Om je voorbeelden te geven van populaire radiostations in Nieuw-Zeeland.
- Voor liefhebbers van rockmuziek: The Rock FM
- Voor classic rock: Radio Hauraki
- Voor classic hits: The Coast FM
- Voor hip-hop en RnB: Flava
- Voor sport: Radio Sport
- Voor moderne hits: ZM
- Voor easy listening: The Breeze of More FM
- Voor alleen maar nieuws: Newstalk ZB
- Voor classicc rock: The Sound
Lees het nieuws en wees op de hoogte van actualiteiten
Weten wat er speelt in het land is niet alleen makkelijk maar toont ook nog eens je interesse in het land en de cultuur. Het helpt je om makkelijker te kunnen integreren met je werkvakantie. In de Nederlandse journaals op TV hoor en zie je weinig van het nieuws uit Nieuw-Zeeland. Ja alleen als er een nieuwe ‘Lord of the Rings' of ‘Hobbit' film in première gaat of als er iets met een vulkaan of aardbeving is.
Daarmee mis je dus veel van het dagelijkse nieuws. Begin dus eens met het lezen van een Nieuw-Zeelandse krant online, zoals:
- New Zealand Herald met het landelijke nieuws
- Dominion Post met het nieuws voor Wellington en omgeving
- The Press met het nieuws voor Christchurch en omgeving
- The Spinoff – online, onafhankelijke nieuws-site vergelijk met De Correspondent in Nederland
Goed voorbereid op reis naar Nieuw-Zeeland is best makkelijk
Een goede voorbereiding voor je reis naar Nieuw-Zeeland is niet lastig. Het is een beschaafd land met vriendelijke mensen. Als je iets niet weet, kun je het altijd aan een voorbijganger of in je hostel of motel vragen. No worries. Kiwi's zijn behulpzame mensen.