Alle officiële wijzigingen van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland op rij: dit verandert er in 2024 & 2025

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Als je naar Nieuw-Zeeland komt om van de prachtige natuur te genieten dan wil je er natuurlijk zo dichtbij mogelijk komen en er zoveel mogelijk van zien. Velen kiezen voor een self-contained camper. Recent zijn er veranderingen in het systeem van self-contained certificeringen doorgevoerd. Voorkom verrassingen en lees er hier alles over.

    Wat was een self-contained camper ook alweer? Als jouw camper self-contained is of je wilt ‘em self-contained (laten) maken dan kreeg je vroeger een blauwe sticker en certificaat als bewijs. Dit is het self-contained certificeren volgens de ‘Blue Warrant' eisen. Deze certificering & regels zijn op de schop gegaan en worden vervangen door de nieuwe regels & eisen die ook wel de ‘Green Warrant' genoemd wordt. Deze groene eisen zijn uitgebreider en strenger dan de blauwe eisen. En daar gaan we in deze blogpost dieper op in.

    Als je ‘certified self-contained' bent – een officieel self-contained certificeringsbewijs hebt (‘Green Warrant') dan mag je met jouw camper kamperen op plekken waar het bord ‘self-contained only' staat. Kampeerplekken voor self-contained campers worden vaak wildkampeerplekken genoemd en zijn vaak gratis.

    Deze veranderingen voor self-contained zijn doorgevoerd vanwege de populariteit van wildkamperen en de kritiek van de lokale bevolking op het systeem. Rond het jaar 2000 waren het zo'n 10.000 reizigers die kwamen wildkamperen in Nieuw-Zeeland, terwijl in 2019 zo'n 250.000 reizigers de keuze hiervoor maakten.

    Veranderingen aan het systeem self-contained kamperen in 2024 en 2025

    Sinds 2023 zijn er dus nieuwe self-contained regels bedacht en is er een tijdlijn gecreëerd met strakke deadlines zodat iedereen tijd genoeg had om zich aan de nieuwe regels aan te passen. De belangrijkste deadlines op deze tijdlijn zijn:

    • Sinds 7 juni 2024 worden de nieuwe ‘Green Warrant' self-contained certificeringsbewijzen uitgegeven.
    • Vanaf 7 december 2024 moeten verhuurders van self-contained campers aan de nieuwe ‘Green Warrant' eisen voldoen.
    • Vanaf 7 juni 2025 moeten alle campers – ook die van particuliere gebruikers – aan de nieuwe ‘Green Warrant' eisen voldoen. Dit betekent dat alle blauwe certificaten vanaf dan komen te vervallen oftewel ongeldig zijn.

    Wat betekent de nieuwe self-contained certificering voor je reis door Nieuw-Zeeland?

    Als je een camper gaat huren, hoef je je geen zorgen te maken. Alle verhuurders zijn druk bezig om wagens om te bouwen en aan de nieuwe certificering te voldoen. Campers die niet meer aan de nieuwe eisen kunnen voldoen, zullen vanaf dan als niet-self-contained verhuurt gaan worden. Als je nu een camper met self-contained certificaat boekt, dan krijg je die ook als je de wagen straks gaat ophalen. Daar zorgen de verhuurders wel voor. Dit is hun business.

    Als je een camper gaat kopen, dan zijn er een aantal dingen waar jij op moet letten en verantwoordelijk voor bent. Als je nu nog een camper met blauw self-contained certificaat koopt, dan moet je er rekening mee houden dat je of zelf de ombouw naar de groene eisen doet en betaalt of je wagen straks als niet-self-contained gaat verkopen waardoor deze meteen flink in waarde zakt. Ook al staat er een langere datum op je blauwe certificaat/sticker, vanaf juni 2025 is deze niet meer geldig.

    Wat er niet verandert aan self-contained kamperen

    Er is ook goed nieuws, dit is wat er niet verandert in de nieuwe wet van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland.

    • Kamperen in een tent valt niet onder deze self-contained wet, dat was zo en dat blijft zo.
    • Kamperen op commerciële kampeerterreinen oftewel ‘holiday parks'. Deze parken hebben hun eigen regels en beschikken over veel faciliteiten dus daar kun je als non-self-contained kampeerder altijd terecht.
    • Kamperen op privéterrein. De eigenaar van het land stelt hier de regels.

    En verder verandert er niets als je met een niet-self-contained camper gaat reizen. Daarmee kun je nog steeds op de vele goedkope of zelfs gratis kampeerterreinen met basisvoorzieningen, zoals een toilet, de nacht door brengen. En deze terreinen zijn vaak mooi en liggen afgelegen, zoals de vele kampeerplekken van Department of Conservation (DOC), de Nieuw-Zeelandse Staatsbosbeheer.

    Alle officiële informatie op rij in een handige fact sheet

    In onderstaand schema zie je alle veranderingen kort en bondig op rij staan. Dan weet je precies waar je aan toe bent en wanneer. Download deze informatie gerust.

    Alle veranderingen van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland op rij - beschikbaar gesteld door MBIE NZ
    Alle veranderingen van self-contained kamperen in Nieuw-Zeeland op rij – beschikbaar gesteld door Ministry of Business & Innovation (CC-BY 4.0)

    Wat is het verschil tussen een blauw en een groen certificaat? Wat is er verandert?

    De eisen om een wagen gecertificeerd self-contained te maken volgens de eisen van het groene certificaat zijn strenger. Het draait allemaal om het toilet. Waar je bij het blauwe certificaat nog een compact draagbaar model campingtoilet kon gebruiken, zolang deze gebruikt kon worden in een totaal opgezette camper, mag dat bij het groene certificaat niet meer.

    Het toilet moet bij de nieuwe eisen voor het groene certificaat een vast toilet zijn. Vast als in compleet vastgezet in de wagen waarbij het afval of in een tank onder de wagen of in een verwijderbare cassette onder het toilet terecht komt. Deze cassette kun je dan eruit halen om te legen op een speciale plek voor dit afval. Het toilet mag niet meer in z'n geheel verwijderd moeten worden om dit te doen.

    Self-contained sticker NZS5465
    Het oude Self-contained certificaat NZS5465 ook wel de Blue Warrant sticker genoemd

    Waarom de veranderingen in self-contained certificering?

    De laatste jaren is het toerisme in Nieuw-Zeeland ontzettend gegroeid. En met een bloeiende toerisme-industrie komen ook nadelen, zoals backpackers die zich minder bewust zijn van de schoonheid van het land en hoe we dit met z'n allen zo moeten houden.

    Wildkamperen (freedom camping) en vooral backpackers in kleine campers zijn veel (negatief) in het nieuws geweest. Vooral omdat veel kleine campers door de mazen van de wet gaan en het self-contained certificaat gebruiken waar het niet voor bedoeld is. Velen zien dit certificaat als de toegang tot mooie, unieke kampeerplekken en denken dat ze anders niet op zulke mooie afgelegen plekken kunnen kamperen.

    Ja de wagens voldoen aan de oude eisen, maar velen gebruiken hun wagen er niet naar. Er wordt in de bosjes geplast/gepoept in plaats van het eigen toilet te gebruiken omdat zo'n potje toch niet zo handig of fijn is. Afvalwater wordt in de natuur gedumpt omdat de kleine tank volzit of niet goed werkt. Zomaar een greep uit incidenten die de laatste jaren regelmatig gerapporteerd zijn.

    Wist je dit? Niet-self-contained zijn, is helemaal geen beperking!

    We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: (wild)kamperen kan ook als je niet-self-contained bent. Je kunt dan ook op zeer mooie en afgelegen plekken middenin de natuur kamperen. Gebruik een gratis app als CamperMate en je ziet waar je allemaal kunt kamperen in Nieuw-Zeeland.

    Gratis kamperen moet je nu echt uit je hoofd zetten… Een kleine bijdrage van een paar dollar per nacht zorgt dat organisaties als DOC (Department of Conservation) de natuur en de kampeerplaatsen in stand kunnen houden… En meer faciliteiten kunnen plaatsen.

    Check onze post ‘Wildkamperen in Nieuw-Zeeland: hoe, wat en waar?' voor nog meer info over het nieuwe “wildkamperen” in Nieuw-Zeeland.

    Gratis kamperen non-selfcontained in NZ
    Ook met een non-self-contained compacte camper kun je gratis of voordelige kamperen

    Wat vinden reizigers ervan?

    Wat vind jij van deze veranderingen in het self-containment certificeringssysteem? Ga jij je reisplannen of de manier van rondreizen aanpassen hierdoor? Plaats je reactie of toevoeging hieronder. Vragen mogen natuurlijk ook. We beantwoorden ze graag.

    5 2 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    123NZ Reisblog

    123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

    123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven