Als reizende geek ben ik dol op gadgets voor in het vliegtuig of om ter plekke te gebruiken. Het maakt je reis een stuk makkelijker en leuker. En vaak zijn het simpele reisaccessoires waar je het meeste aan hebt. Ik kan dan ook niet zonder mijn favoriete en handige gadgets voor op reis. En omdat minder meer is, kun je maar beter met een paar handige reisgadgets op pad gaan die je ook echt gebruikt en die iets toevoegen.
En als je nu denkt “oh nee, alweer een lijst met de “best reisaccessoires” of de “top-zoveel met handige gadgets voor op reis”. geen zorgen. Deze blogpost gaat over mijn favoriete gadgets die ik altijd mee op reis neem. Geen onzinnig lang of theoretisch lijstje maar een echte opsomming van mijn favoriete reisgadgets die echt altijd meegaan op reis. Aangevuld met een paar handige tips en accessories voor op reis aangedragen door medereizigers.
1. Vliegtuigadapter voor je eigen koptelefoon
Dit is het meest handige en meest simpele gadget dat je maar kunt bedenken. Het is ook nog eens het meest goedkope gadget (minder dan €5).
Met een vliegtuigadapter voor je koptelefoon kun je aan boord van het vliegtuig je eigen koptelefoon gebruiken. Je hoeft dan niet die simpele plastic dingen te gebruiken die de airline uitdeelt.
En ja, je hebt de vliegtuigadapter nodig want jouw favoriete koptelefoon heeft een jackplug en in je stoel in het vliegtuig zit nog steeds vaak een duo-jackplug.
Een enkele jackplug past ook maar dan heb je mono-geluid. Neem dus altijd een vliegtuigadapter mee. Tijden de lange vlucht wil je natuurlijk kunnen genieten van goed geluid bij de vele films die je kunt kiezen aan boord. Zo'n vliegtuigstekker kost maar een paar euro dus waarom zou je nog naar slecht geluid luisteren op reis?
2. Koptelefoon: goede kwaliteit geluid en geen last van je omgeving
Films kijken en muziek luisteren, is toch het lekkerst met je eigen koptelefoon. Ik reis nooit zonder mijn favoriete in-ear koptelefoon (voor beter en intenser geluid, mijn bescheiden mening). Vandaar de tip hierboven om een vliegtuigadapter voor je koptelefoon mee te nemen. Die plastic koptelefoons die ze in het vliegtuig uitdelen zijn echt waardeloos.
Heb je nog geen (goede) koptelefoon? No worries. Voor het geld hoef je het niet te laten. Een goede koptelefoon hoeft helemaal niet veel te kosten, zeker met al die aanbiedingen en kortingsacties.
Of je nu kiest voor eenvoudige ‘in-ear' of een over-de-oren ‘noise-cancelling' koptelefoon, je hebt er lang plezier van, op reis maar ook straks in Nieuw-Zeeland of thuis. Onderweg is het heerlijk rustig. Nooit meer last van gillende kinderen in het vliegtuig en altijd goed geluid bij de film aan boord.
3. Travel router: veiliger gebruik maken van wifi op reis
Kom je onderweg betaalde wifi-hotspots tegen of gratis draadloos internet waar je met één apparaat tegelijk op mag, dan is een travel router de ideale gadget. Je kunt dan altijd met met meer dan één apparaat (smartphone, laptop en/of tablet) tegelijk online. Dat bespaart je flink wat geld en moeite. Hoef je niet meer drie keer wifi-codes voor al je gadgets bij je hostel of motel te vragen.
Met dit apparaatje log je namelijk in op een hotspot en jouw verbinding deel je dan met je andere apparaten of reisgenoten. Handig als je met meerdere personen reist. Je creëert dan een persoonlijk privé-hotspotje en betaalt maar 1 keer de kosten van inloggen. Ka-ching, mooie besparing waarmee je de kosten van die travel router er zo uit hebt. Zo'n mobiele router voor op reis kost sowieso maar een paar tientjes.
Er zijn ook goede, zeer kleine en zeer veilige 'travel routers' die de meest populair VPN providers ondersteunen. Daarmee surf je altijd veilig op een openbaar wifi netwerk in je hostel of motel. Ik ben overgestapt op een travel router van GL.iNet.
Deze travel routers zijn niet alleen klein en licht maar ondersteunen ook het gebruik van een VPN (Virtual Private Network), waaronder mijn favoriete VPN-provider PureVPN. Daarmee kun je pas echt veilig internetten op een openbaar wifi-netwerk. Het is dan ook mijn meest essentiële reisaccessoire.
Vooral als je digital nomad of reizende ZZP-er bent, dan kun je niet zonder dit extra stukje digitale veiligheid als je op reis bent.
4. Een eReader of nog handiger een reMarkable e-ink tablet
Als je regelmatig blogposts leest over handige gadgets voor op reis dan wordt de e-reader ook vaak genoemd als “must-have” reisaccessoire. En dat is ook zo, vooral als je graag leest op reis. Laten we heel eerlijk zijn. Boeken van papier zijn tof maar wie neemt ze nu nog mee op reis. Met een goede & voordelige e-reader heb je een complete bibliotheek in je backpack.
Voor mij geldt dat ook, maar toch neem ik geen traditionele e-reader mee op reis. Mijn favoriete reisgadget op dit vlak is het digitale schrijf-tablet, zoals een reMarkable e-ink tablet. Het voelt en ziet eruit als een e-reader – ietsjes groter – maar het kan meer. Onderweg aantekening maken, ideeën tot schets omzetten of aantekeningen maken in een document. En natuurlijk een document of digitaal boek lezen, dat is wat mijn reMarkable allemaal kan.
Lees mijn blogpost over de ervaringen met de reMarkable (“digital paper tablet”) maar eens. Je ziet dan meteen wat de voordelen van deze schrijftablet zijn ten op zichte van een e-reader, zeker als je onderweg of op reis aantekeningen of schetsen wilt maken. Je zet die geschreven aantekeningen dan zo om in een digitaal bestand voor op je computer of smartphone.
5. Wereldstekker (met stekkerdoos): altijd een lokale stekker bij je
Als je eenmaal op je plek van bestemming bent, wil je natuurlijk je eigen gadgets kunnen opladen en gebruiken. Een wereldstekker om jouw Nederlandse stekker in het lokale stopcontact te kunnen doen, is dan de oplossing.
Je kunt een verloopstekker per land kopen, maar met een wereldstekker heb je alles in één. Voordelig in aanschaf en geen gedoe, waar de reis ook heen gaat. Veel wereldstekkers komen met ingebouwde USB-poorten waarmee je dus makkelijk en snel je phone oplaadt.
En als je ook eens een simpele Nederlands stekkerdoos mee op reis neemt, kun je met één wereldstekker al je Nederlandse stekkers en snoeren in Nieuw-Zeeland (of waar dan ook) aansluiten. Zo'n stekkerdoos neemt ook nog eens heel weinig plaats in je backpack of reistas in, net als een wereldstekker.
6. eSIM of Dual SIM: altijd data en/of belminuten ter plekke
Het is altijd makkelijk en zeer voordelig om een lokale SIM-kaart te gebruiken en tegelijk ook toegang te hebben tot SMS-jes of chat-berichten die binnenkomen op de eigen NL-SIM-kaart. Met een dual-SIM smartphone ben je altijd bereikbaar op twee telefoonnummers zonder dat je met twee telefoons op zak rondloopt. Een simlockvrije dual SIM smartphone kun je het beste lekker voordelig in Nederland kopen. Onderweg zijn ze vaak duurder (vooral in Nieuw-Zeeland). En je zit met 4G of 5G-frequenties die anders kunnen zijn.
Check ook dit overzicht van mobiele providers in Nieuw-Zeeland om voor jouw de beste en meest voordelige SIM-only te vinden: van veel minuten voor weinig tot megaveel data voor peanuts. Sneak preview, gebruik deze kortingscode bij Skinny Nieuw-Zeeland: AZ862ZC voor 4GB extra data bij de SIM-only prepaid bundels.
Heeft je smartphone geen plaats voor twee SIM-kaarten maar ondersteunt wel eSIM, dan is er nog een handig trucje om te gebruiken. Zet je Nederlandse SIM om naar eSIM, dan kun je straks in Nieuw-Zeeland in het vrijgekomen slot de NZ-SIM plaatsen. Wil je voordelig je Nederlandse telefoonnummer aanhouden en een eSIM gebruiken, stap dan over op Simyo in Nederland (korting via deze link).
Voordelige eSIM voor op reis
En nu we het toch over de eSIM hebben… Dan kun je ook op deze manier heel voordelig mobiele data krijgen in Nieuw-Zeeland of welk land je ook gaat bezoeken. Neem een eSIM voor reizigers (gebruik kortingscode SPECIAL5 voor extra korting) en je hebt direct bij aankomst een mooie databundel om te gebruiken.
Bijna alle moderne smartphones ondersteunen eSIM en dat gaat je leven zoveel makkelijker maken. Lees in deze blogpost alles over wat een eSIM is en hoe te gebruiken als je op reis gaat. Zo heb je bijna overal data om te kunnen internetten, dingen op te zoeken, je route te plannen of je avonturen te posten op social media.
Getipt door jullie: meer handige gadgets voor op reis
Natuurlijk is de keuze voor het beste reisgadget of het handigste gadget voor op reis een persoonlijke keuze. Ik hoor dan ook graag jullie tips en suggesties, dan plaats ik die erbij in dit artikel. Kijk maar.
Shiftcam handgreep voor je smartphone
Medereiziger Carla kwam met de tip om altijd een Shiftcam Snapgrip mee te nemen. Ze heeft deze speciaal gekocht voor de reis naar Nieuw Zeeland. De keuze viel op dit reisgadget omdat er veel met de telefoon gefotografeerd zou worden. Door het handgreepje op je smartphone te klikken, kun je makkelijker foto’s maken. Je hebt je phone steviger vast waardoor er minder beweging is. En omdat het ook een oplader is en ook als standaard gebruikt kan worden, ben je altijd klaar om het prachtige landschap van Nieuw-Zeeland te fotograferen.
De verbinding met je telefoon gaat via Bluetooth. De Snapgrip past perfect op de plek waar je op je iPhone ook je Magsafe draadloze oplader klikt. Voor andere toestellen is er een magnetisch plakplaatje bijgeleverd. Het enige nadeel is dat de afdrukknop van de Shiftcam iets vertraagt, maar je kunt ook simpel op de knop van de telefoon drukken als iets heel snel wilt vastleggen.
Wat zijn jouw favoriete reisgadgets?
Jij hebt natuurlijk je eigen favoriete gadgets voor op reis. Kom dan maar op met de tips en suggesties want deze geek breidt het lijstje graag uit met meer gadgets voor in het vliegtuig of onderweg.
Mijn nieuwste gadget is de Shiftcam snapgrip van €69. Speciaal gekocht voor mijn reis naar Nieuw Zeeland in oktober, en vooral handig als je met je telefoon veel fotografeert. Je klikt een handgreepje op je smartphone waardoor je gemakkelijker foto’s kunt maken doordat je het toestel goed stevig vast kunt houden.Het is tegelijkertijd een oplader en te gebruiken als standaard. De verbinding met je telefoon gaat via bluetooth. De snapgrip past perfect op de plek waar je op je Iphone ook je Magsafe klikt. Voor andere toestellen is er een magnetisch plakplaatje bijgeleverd. Nadelen: de afdrukknop gebruiken van de shiftcam… Lees verder »
Hi Carla… Dat is een goede en uitgebreide tip, vooral voor iedereen die veel met de phone fotografeert. Een stuk makkelijker en minder risico dat je je phone laat vallen. Vooral in NZ kan dat flink fout gaan als de phone uit de handen glipt. Dank voor het delen en toevoegen van jouw favoriete reisgadget.
Hoi Martijn,
Voor zo’n travel router, heb je daar een specifiek abonnement voor nodig? Anders gezegd, hoe heeft deze router internet?
Voor zo’n travel router is geen abonnement nodig. Je schaft deze aan en dat zijn de enige kosten. Het maakt gebruik van bestaand internet dat er is: wifi of bekabeld. Je maakt verbinding met de wifi van je accommodatie, werkplek zoals bieb of co-working space of waar dan ook. Het vormt een extra laag bovenop een bestaande internetverbinding voor a) extra veiligheid – o.a. VPN – b) meer gemak – je logt altijd op je eigen netwerk in dus nooit overal wifi toegang veranderen – en c) voordeel vooral als je wifiverbinding beperkt en/of betaalt is. Deze reisrouter is anders… Lees verder »