Van TransferWise Borderless naar Wise Multi-Currency: dit zijn alle redenen waarom die pinpas zo handig is!

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    De wereldwijde pinpas met lokale bankrekening van Wise Multi-Currency – eerst TransferWise Borderless – klinkt simpel. Toch zijn er regelmatig vragen van reizigers of de pas ook echt zo eenvoudig en handig in de praktijk is. Daarom nu de ultieme blogpost om al deze vragen over (Transfer)Wise Multi-Currency te beantwoorden.

    Het aanvragen van deze betaalpas is gratis en heel makkelijk te doen online. Mocht je meer willen weten over dat proces lees dan mijn post ‘De wereldwijde pinpas voor reizigers in de praktijk‘. Bij de aanvraag van deze ‘debit card' krijg je ook de beschikking over een lokale bankrekening voor vijf landen/gebieden: Australië, Nieuw-Zeeland, USA, Europa en Engeland.

    Nu is het tijd om een aantal vragen te beantwoorden die ik voorbij heb zien komen of die mensen mij gesteld hebben. Het draait vooral om het aanvragen en het gebruik van de wereldwijde pinpas in de praktijk. Tijdens een trip naar Australië heb ik vooral met de Wise (voorheen TransferWise) pinpas betaalt in winkels, vending machines en kroegen. En door contact geld op te nemen in een geldautomaat van een bank. Op deze wijze weet je 100% zeker dat ik de pas ook echt in de praktijk getest heb.

    1. Is Wise hetzelfde als TransferWise?

    Jazeker, Wise is de nieuwe naam van TransferWise. Deze naamsverandering is op 5 maart 2021 ingegaan. Het is dan ook het enige dat is verandert aan TransferWise…. uh Wise (de nieuwe naam is nog wel even wennen). De diensten en de lage kosten voor geld overmaken en de plaatselijke bankrekening wereldwijd veranderen niet. Het is alleen de naam die verandert is van TransferWise naar Wise.

    Waarom TransferWise de naam verandert heeft en wat er verandert is (eigenlijk niets, alleen de naam), is in deze blogpost over het nieuwe Wise op rij gezet voor je.

    2. Wat zijn de kosten van de Wise betaalkaart?

    Het aanvragen van een Multi-Currency Account is gratis. Er zijn geen maandelijkse kosten of andere kosten om deze rekening aan te houden. De enige kosten die er zijn, zijn er als je:

    • Voor de debit card (pinpas) betaal je eenmalig 5 euro voor het aanmaken en versturen.
    • Geld omwisselt om op de kaart te zetten (je zet bijvoorbeeld Euro’s om in Australische Dollars).
    • Onderling tussen je valutabakjes op je rekening geld overzet. Je kunt namelijk ruim 40 valuta’s op de kaart aanhouden, zodat je over ter wereld als een lokaal betaalt dus zonder pin- of betaalkosten. Vertrek je uit land A dan kun je het resterende geld in die valuta omzetten naar land B’s valuta. Je betaalt dan een heel klein bedrag voor het omzetten. En de wisselkoers is dezelfde gunstige, eerlijke wisselkoers die je van TransferWise gewend bent.
    • Als je meer geld bij de geldautomaat opneemt dan je maandelijkse gratis limiet. Je kunt namelijk elke 30 dagen tot een bepaald bedrag zonder kosten opnemen bij pinautomaten wereldwijd. Deze gratis limiet hangt af van waar je pinpas is uigegeven:
      • Als je pinpas in Australië, Nieuw-Zeeland of Singapore is uitgegeven: 350 AUD/NZD/SGD
      • Als je pinpas in de UK is uitgegeven (alle Europese kaarten zijn dat): 200 GBP of het gelijkwaardige bedrag in de lokale valuta.
      • Als je pinpas in de USA is uitgegeven: 250 USD
    • Pin je maandelijks meer dan betaal je 2% van het bedrag aan kosten. Maar ja, wie pint er nu nog zoveel cash? Met deze kaart kun je namelijk alles in de lokale valuta zonder kosten betalen, dus waarom zou je nog zoveel pinnen?

    3. Hoe kan ik er geld van mijn werkgever op ontvangen?

    Met het Wise Multi-Currency Account heb je in 5 gebieden de beschikking over een lokale bankrekening. Je hebt dus een echt bankrekeningnummer met de bijbehorende BSB, BIC of wat voor codes ook nodig zijn. Oftewel je hebt een bankrekening in de volgende landen.

    • bankrekening in Australië (AUD)
    • bankrekening in Canada (CAD)
    • bankrekening in Europa (EUR)
    • bankrekening in Hongarije (HUF)
    • bankrekening in Nieuw-Zeeland (NZD)
    • bankrekening in Roemenië (LEI)
    • bankrekening in Singapore (SGD)
    • bankrekening in Turkije (TRY)
    • bankrekening in Verenigd Koninkrijk (GBP)
    • bankrekening in Verenigde Staten (USD)

    Het is een eenvoudige betaalrekening (checking account) waar iedereen – dus ook je werkgever of opdrachtgever – geld op kan overmaken. Het geld kun je dan via de Wise pinpas uitgeven of omzetten in een van de vele valuta die je in je account kunt aanhouden (meer dan 50 valuta's worden ondersteund). Ook kun je met de pinpas het geld uit de muur halen of je geld overmaken naar een andere bankrekening.

    Alles dat je met een normal betaalrekening doet, kun je ook doen met Wise Multi-Currency. Echter, het is geen spaarrekening dus rente krijg je niet op de bankrekening. Wil je sparen oftewel rente trekken dan heb je nog steeds een klassieke bankrekening van een ouderwetse bank nodig.

    4. Kan ik er in een geldautomaat (ATM) mee pinnen?

    Je kunt er ook mee pinnen. Elke 30 dagen kun je zonder kosten US$250 / GBP 200 (of het gelijke in lokale valuta) uit de muur trekken. En het is net zo makkelijk als met elke andere pas:

    1. Kies ‘withdrawal from checking account’ op de pinautomaat
    2. Kies je bedrag… En het komt eruit rollen.

    De enige kosten die er nog kunnen zijn bij het pinnen, zijn eventuele kosten die de eigenaar van de pinautomaat rekent (wat ook gebeurt als je met een normale pas zou pinnen). Zo wilde Commonwealth Bank AU$3 in rekening brengen bij pinnen, maar de ANZ pinautomaat ernaast deed het gratis. De keuze is dan snel gemaakt. Zoek even de juiste geldautomaat uit en het kost je echt niets extra.

    Geld uit muur met Transferwise pas
    Pinnen is net zo makkelijk met de Wise debit card (Wise is de nieuwe naam van TransferWise)

    5. Hoe werkt het met die verschillende valuta's?

    Dat is echt heel eenvoudig… Je opent de gratis Wise pinpas in een bepaalde valuta. Het maakt niet uit welke je kiest. Daarna kun je in de app elke valuta toevoegen die je nodig hebt. Zie het als allemaal verschillende bakjes waar een bepaalde valuta in zit. Je bepaalt zelf welke en hoeveel je erin zet. En je verplaatst je geld heel makkelijk van het ene bakje naar het andere.

    Geld zet je in je bakjes via iDEAL, creditcard of overboeking. Bij de eerste twee staat het er binnen een seconde op. Bij een bankoverschrijving zit er een dag tussen. In de app selecteer je de basisvaluta (bijvoorbeeld Euro’s als het van je Nederlandse rekening af komt) en de valuta waar je het in wilt omzetten, bijvoorbeeld Australische Dollars. De app vertelt je meteen de gegarandeerde koers en de lage kosten.

    Daarna maak je het geld over via een van de eerdergenoemde betaalmethoden. Bijna alle lokale methodes van betalen worden ondersteund, zoals iDEAL in Nederland of sofortBANKING in België of Duitsland, maar ook POLI in Nieuw-Zeeland. Er is dus altijd een manier om je geld gratis en snel over te zetten op je Multi-Currency Account.

    Bijvoorbeeld, ik heb zelf bakjes met Euro’s, USD, AUD en NZD, de landen waar ik regelmatig kom. Tijdens mijn recente Aussie trip had ik wat extra AUD’s nodig dus zette ik wat Amerikaanse Dollars in mijn Australische Dollar-bakje. De kosten waren iets van US$ 0,08.

    6. Hoe betaal ik er in de praktijk mee?

    TransferWise pinpas met app
    De Wise app houdt al je transacties bij

    Betalen is net zo makkelijk als met je normale betaalpas of credit card. Als je contactloos hebt aanstaan, dan tik je even met je Wise pinpas en het is geregeld. Je ontvangt direct in de Wise app een melding dat je een betaling gedaan hebt. Je ziet ook meteen in die app-melding hoeveel geld je in die betreffende valuta nog over hebt.

    Soms vragen pinautomaten in de winkels of eettentjes of je het bedrag dat je gaat betalen in een andere valuta wilt betalen. Doe dat niet! Betaal altijd in de lokale valuta van het land waar je bent. Laat TransferWise het omrekenen doen. Zij doen het goed en eerlijk.

    7. Kan ik Wise Multi-Currency aanvragen?

    TransferWise timmert flink aan de weg. Inmiddels is de naam dan ook veranderd naar Wise aangezien het bedrijf meer doet dan alleen maar geld goedkoope wereldwijd overmaken.

    De grenzeloze pinpas van Wise wordt steeds populairder en kun je nu zelfs aanvragen als je al op reis bent. Deze pinpas voor reizigers met gratis buitenlandse bankrekening erbij aanvragen vanuit o.a. de volgende landen:

    • Nederland (en de rest van Europa)
    • Engeland oftewel het Verenigd Koninkrijk
    • Verenigde Staten
    • Australië
    • Nieuw-Zeeland
    • Singapore

    Oftewel als jij een adres in een van deze landen hebt, kun je Wise Multi-Currency gratis aanvragen. Zodra je de pas hebt ontvangen, is het een kwestie van activeren en je kunt er in meer dan 50 valuta mee betalen. Vanaf nu betaal je praktische overal ter wereld in de plaatselijke valuta dus zonder extra kosten. Ook verlies je nooit meer geld door de slechtere wisselkoers die je bank of creditcardmaatschappij gebruikt.

    Krispy Kreme donuts Australie
    Even een snackje gekocht zonder extra kosten dankzij de Wise Multi-Currency debit card

    Tips om je grenzeloze wereldpas nog makkelijker te maken

    Voor mij is het Wise Multi-Currency Account met pinpas ideaal. Zodra je meerdere landen gaat bezoeken heb je er veel gemak van een bespaar je megaveel op al die achterlijke kosten die banken en creditcardmaatschappijen rekenen. Het gemak van overzetten naar een andere valuta is echt super. Je betaalt altijd zonder extra kosten waar ter wereld je ook bent.

    Met deze tips profiteer je nog meer van deze wereldpas:

    • Vraag de pinpas direct aan want je reislustige leven wordt er een stuk makkelijker (en goedkoper) van. Trust me.
    • Wil je op de allergoedkoopste manier (gratis) geld overmaken naar je Wise Account Pas? Kies dan voor een bankoverschrijving. Het is lokaal dus kost je niets. Het duurt minder dan een dag voor het erop staat, maar als je geen haast hebt, is het ideaal. En anders is iDEAL supersnel en kost bijna niets.
    • Laat een betaalautomaat NOOIT je aankoopbedrag omrekenen naar een valuta die lokaal is. Betaal altijd in de lokale valuta en laat Wise het omwisselen doen.
    • Zet contactloos aan want dat is nog makkelijker. Via de app beveilig je de kaart. Als je ‘m verliest kun je ‘m direct blokkeren via de app. Niemand kan dan aan je centjes komen.
    • De pincode wordt automatisch door Wise gegenereerd. Je kunt de pincode altijd opzoeken in de app. Ook kun je de pincode in sommige geldautomaten veranderen, maar die ben ik zelf nog niet tegengekomen.
    • De pas is een debit card dus kies altijd voor ‘checking account’ en niet credit. In principe is het natuurlijk net als een prepaid creditcard, maar dan handiger.
    • Ben je een reizende ZZP-er of Digital Nomad, vraag dan de gratis business versie van het Multi-Currency Account met pas aan. Net zo makkelijk maar dan houd je zakelijk gescheiden van privé. Wel zo makkelijk.

    Ik ben echt super-enthousiast over deze kaart. Zo makkelijk. Die gaat vanaf nu altijd mee op reis en nooit meer een prepaid credit card of Travel Money Card. Uiteraard heb ik nog steeds een normale creditcard op zak, just in case en voor de grotere bedragen zoals borg bij autoverhuurders. En jij? Neem jij deze handige pinpas met gratis wereldwijde bankrekeningen ook mee op je volgende trip?

    Ben je nog niet zeker hoe Wise precies werkt en welk voordeel het voor jou biedt? Of wil je iets anders weten over Wise? Lees dan vooral dit artikel waarin alle vragen van andere reizigers over Wise beantwoord zijn en op rij gezet zijn. Dan vind je meteen het antwoord op jouw vraag. En anders, kun je jouw vraag altijd stellen.

    4 1 stemmen
    Article Rating

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    7 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    joep
    joep
    Gast
    29 december 2020 18:34

    Al een naar de Bunq bank gekeken?!
    Het zelfde gemak zonder gedoe met verschillende valutarekeningen
    Maakt gebruik van transferwise, maar is wel een echte bank met deposito garantie.

    123NZ
    123NZ
    Gast
    Gereageerd op  joep
    16 januari 2021 07:08

    Inmiddels hebben we een overzicht gepubliceerd van de voor- en nadelen van de moderne online bankrekeningen en hebben we Bunq, N26 en TransferWise met elkaar vergeleken.

    Laatst bewerkt op 3 jaren geleden door 123NZ
    Frank Rother
    Frank Rother
    Gast
    3 juli 2020 23:16

    L.S. Kan ik een transferwise card in Afrika voor een begunstigde achterlaten zodat hij/zij aldaar geld uit de ATM kan halen voor eigen gebruik ?
    Met vriendelijke groet,
    Frank

    123NZ
    123NZ
    Gast
    Gereageerd op  Frank Rother
    13 juli 2020 11:29

    Daar is deze pinpas helaas niet voor bedoeld. Het is een goede vervanging van een lokale bankrekening in diverse landen met pinpas erbij.

    (helaas is bij de overgang naar een nieuw commentsysteem op de website ons vorige commentaar weggevallen, vandaar dat we deze opnieuw hebben geplaatst).

    Mathé van der Velden
    Mathé van der Velden
    Gast
    3 juli 2020 23:13

    En Rusland plus landen uit de voormalige Sowjet-Unie, zoals Kazachstan ? Zijn er al plannen deze kaart ook in die landen te laten functioneren ?

    123NZ
    123NZ
    Gast
    Gereageerd op  Mathé van der Velden
    13 juli 2020 11:33

    Inmiddels kun je met TransferWise Borderless ook de volgende valuta’s aanhouden, oa Russische Roebel. British Pound Australian Dollar United Arab Emirates Dirham Argentine Peso Bangladeshi Taka Bulgarian Lev Botswana Pula Swiss Franc Chilean Peso Chinese Yuan Costa Rican Colón Czech Koruna Danish Krone Egyptian Pound Georgian Lari Ghanaian Cedi Hong Kong Dollar Croatian Kuna Euro Canadian Dollar Hungarian Forint Indonesian Rupiah Israeli Shekel Indian Rupee Japanese Yen Kenyan Shilling South Korean Won Sri Lankan Rupee Moroccan Dirham Mexican Peso Malaysian Ringgit Nigerian Naira Norwegian Krone Nepalese Rupee Peruvian Sol Philippine Peso New Zealand Dollar US Dollar Polish Zloty Pakistani Rupee… Lees verder »

    Laatst bewerkt op 4 jaren geleden door 123NZ
    Scroll naar boven