Op pad in Christchurch: zoveel te zien en doen in deze altijd-veranderende stad

Martijn

Martijn

Martijn

Martijn

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    Als er een stad is in Nieuw-Zeeland die constant verandert dan is het wel Christchurch. Dat maakt het ook meteen de meest interessante stad van Nieuw-Zeeland. Ga mee op ontdekkingstocht en zie wat er allemaal te doen is in Christchurch.

    Iedereen die meteen al zegt “ik ben niet naar Nieuw-Zeeland gekomen om steden te zien”, kan deze blogpost eigenlijk wel overslaan. Maar toch hoop ik dat ook jullie een open mind houden als je je reis naar Nieuw-Zeeland aan het plannen bent,

    Natuurlijk draait de reis om de prachtige en unieke natuur in Nieuw-Zeeland, maar dat betekent niet dat de steden niet de moeite waard zijn. Naast kamperen, hiken en roadtrippen, bezoek ik dan ook graag de “grote” steden in Nieuw-Zeeland, zoals City of Sails Auckland en de speciaalbier-hoofdstad Wellington.

    Aankomst in Christchurch: goedkope transfer naar de stad

    Christchurch is makkelijk te bereiken per vliegtuig. Zelfs als je vanuit het buitenland komt, is de aankomst op Christchurch International Airport een verademing, zeker als je de drukte van een vliegveld als Auckland gewend bent. In Christchurch ben je binnen een half uur door immigratie & biosecurity en sta je buiten met je bagage.

    De verbinding tussen vliegveld en het centrum van de stad is prima. Je kunt kiezen uit de volgende transfer-opties:

    • Openbaar Vervoer – je kunt kiezen uit deze buslijnen: lijn 3 (naar Sumner), lijn 29 (Airport – City) en lijn 125 (Redwood – Westlake). 29 is de snelste route naar de stad. Deze busdiensten naar de stad kosten slechts $4,20 cash of $2,65 met een OV-chipkaar voor Christchurch. Het speciale duurder vliegveldtarief ($8,50) is geschrapt dus je kunt gewoon op het vliegveld opstappen om deze lagere prijs te krijgen. En er is meer goed nieuws: tot en met eind juni 2023 zijn alle bustarieven in Christchurch gehalveerd! Da's 50% korting op de bus vanaf of naar het vliegveld dus dat betekent dat je nu slechts $2,10 cash of $1,30 (OV-chip) betaalt op deze busroute.
    • Super Shuttle (gedeelde bustaxi): $24 voor 2 personen
    • Taxi: altijd het duurst
    • Uber: vaak iets goedkoper dan een taxi, maar afhankelijk van vraag en aanbod rond jouw aankomsttijd.
    Christchurch skyline zonsondergang
    Ontdek de verschillende kleuren van Christchurch

    Voordelig slapen in Christchurch

    Je kunt natuurlijk slapen in het LyLo Christchurch (Jucy Snoozel) op 5 minuten lopen van het vliegveld, maar in de stad is leuker als je Christchurch wilt gaan verkennen.

    Kijk eens naar deze aanbiedingen voor accommodatie in Christchurch.


    Booking.com

    Aanraders om te slapen in de stad zijn deze accommodaties:

    • All-Stars on Bealey (hostel) – goede hostelkamers van hotelkwaliteit
    • BreakFree (goedkoop hotel) – keuze uit kamer met of zonder uitzicht dus goedkoper
    • UrbanZ hostel (prima, kleinschalig hostel) – keuze uit kleine dorms van 4 bedden of privékamers
    • Ramada (Wyndam hotel dus iets duurder maar luxer) – gloednieuw hotel met grotere, luxere kamers
    • Cranford Oak Motel – een zeer goed en voordelig motel in de wijk St. Albans. Dit motel in Christchurch is ideaal voor iedereen die met een camper de stad in wil en geen zin heeft om echt met de camper de stad in te gaan. Er zijn volop gratis parkeerplekken op het terrein of de straat. Kamers zijn ruim en komen met een goed bed, Netflix en alle tools om een simpele maaltijd te bereiden. Er is een groot winkelcentrum dichtbij en aan de overkant zit een pub voor ontbijt of Sunday Roast. En met de bus ben je net 10 tot 15 minuten in het centrum van Christchurch.
    Urbanz hostel in Christchurch
    Voordelig slapen in Christchurch in het Urbanz hostel

    Vervoer in en rond Christchurch

    Christchurch is een ideale stad om te verkennen zonder auto of camper. Als je per auto/camper naar Christchurch komt, laat deze dan lekker staan bij je hostel. Zo hebben All Stars on Bealey en het Urbanz hostel gratis parkerenplekken in de straten rondom het hostel. Bij All Stars zijn het verschillende straten vlak voor en om het hostel, terwijl het bij Urbanz het makkelijkste is om op Madras Street te parkeren. Het laatste hostel biedt ook betaalde parkeerplekken aan maar op diverse plekken in Christchurch kun je ook gratis parkeren, als je op het juiste moment van de dag komt, vaak tussen 17.00 en 18.00. Rijd Christchurch binnen via Manchester Street en sla via de linkerstraat na het Urbanz hostel linksaf om daarna weer links te gaan om Madras Street op te gaan. Daar kom je vaak gratis parkeerplekken tegen, zodat je ook makkelijk te voet kunt doorsteken naar het hostel.

    Christchurch is het tegenovergestelde van de heuvelachtige stad Auckland, het is een compacte en vooral platte stad. Niet zo compact als Wellington maar compact genoeg om te voet te verkennen. Of per Lime of Beam elektrische scooter, waar je per minuut voor betaalt.

    Beam en Lime elektische stepjes in Christchurch
    Combineer te voet met een elektrische stepje en je ziet veel van Christchurch op een voordelige manier

    Maar voor Nederlanders heeft Christchurch nog extra aantrekkingskracht, het is een ideale stad om te fietsen. Niet alleen omdat het volkomen vlak is maar ook omdat het een stad met veel fietspaden is. Je hoeft er dus geen gevaarlijke toeren uit te halen zoals in Auckland om een lekker stuk door de stad te fietsen. Er zijn dan ook volop fietswinkels waar je fietsen per uur of dag kunt huren, bijvoorbeeld bij Action Bicycle Club.

    Christchurch voor liefhebbers van speciaalbier

    Ook voor de liefhebbers van Nieuw-Zeelands speciaalbier is er in Christchurch genoeg te proeven. Bezoek een brouwerij in Christchurch of een van de “dedicated craft beer bars”.

    Two Thumb Brewing Co.

    Een kleine brouwerij (nano) met een leuke vibe. Een brouwerij met proeflokaal zoals het hoort te zijn. In een loods die meer op een huiskamer (met bij elkaar geraapt meubilair) lijkt dan op een gelikte hippe tent. Just the way I like it.

    Speciaalbier bij Two Thumb Brewing
    Geen gedoe maar een perfecte omgeving om relaxt een speciaalbiertje te drinken

    Regelmatig komt er een band of artiest optreden en staat er een food truck voor de deur. Het biermenu is relatief eenvoudig met de bekende biersoorten als IPA, Pale Ale, Scottish Ale en Stout. De laatste kun je op twee manieren krijgen, uit de warme (zoals het hoort) of koude tap.

    Simpel, smakelijk en zeker een aanrader om aan je lijst te voegen van dingen om te doen in Christchurch. Vooral als je in het All Stars on Bealey hostel slaapt want dan is deze brouwerij bij je om de hoek. Skip de standaard Ierse pub (The Bog) op het terrien van All Star en ga voor de Two Thumb brouwerij.

    Two Thumb on Colombo

    Tegenwoordig heeft Two Thumb Brewery ook een taproom op Colombo Street in Sydenham, Christchurch. Nadat hun ontzettende leuke tent met food court in The Yard de deuren sloot omdat het gebouw een andere functie kreeg, is Two Thumb neergestreken in Sydenham. Groter dus meer taps met hun speciaalbier (en goede gastbieren) en met een eigen keuken waar heerlijke snacks en gerechten uitkomen (tenzij je vegetarisch of vegan bent want dan is de keuze toch wat beperkt).

    Gelukkig voor vegetariers en vegans is Indiaas restaurant Bikanervala slechts 300 meter verwijders van Two Thumb Colombo. Bikanervala is een eenvoudige eettent waar alles draait om eenvoud van het concept en de kruidigheid en smakelijkheid van het eten. Dit is de plek om goed Indiaas te eten in Christchurch. Het is de plek waar je veel Indiase Nieuw-Zeelanders (de locals) tegenkomt, wat altijd een goed teken is.

    The Craft Embassy

    Een wat meer geliktere tent dan de brouwerij hierboven, maar wel een ideale plek als je een mooie doorsnede van de Nieuw-Zeelandse craft beer scene wilt krijgen. Er zijn zo’n 20 taps waar je elke keer weer uit ander Nieuw-Zeelands speciaalbier kunt kiezen. Laat je verrassen en ga hier voor een tasting flight.

    De Craft Embassy bar vind je aan Oxford Terrace langs de rivier Avon.

    Beer Library

    De Beer Library is de ideale plek als je wat biertjes wilt kopen voor onderweg of in je hotel of hostel. Deze winkel heeft een klein maar zeer goed assortiment. Vooral als je op zoek bent naar wat minder gangbare bierstijlen dan kun je hier zeer goed slagen. Ook als je wat typische Belgische biertjes mist. De Beer Library heeft een mooi assortiment. En tegenwoordig hebben ze ook een paar taps staan en tafels zodat je ter plekke wat kunt drinken. Ook zijn er regelmatig evenementen zoals een pubquiz.

    Smash Palace

    Smash Palace in het centrum van Christchurch (op High Street), tegenover het goede en goedkope BreakFree hotel, is een openlucht biker / rock bar. Neem je jas mee als je niet in de zomer gaat want de Christchurch-avonden koelen snel af in de lente en herfst. Er staan terraswarmers maar een extra laagje bij je hebben is wel zo lekker.

    Goede muziek en prima bier bij Smash Palace
    Terrasje pakken in Christchurch bij Smash Palace

    Bij Smash Palace krijg je het Hollandse terrasgevoel weer te pakken. Het aanbod craft beer is beperkt, net als het eten, maar de omgeving en de muziek maken dat je er een zeer toffe avond gaat hebben.

    Pomeroy Old Brewery Inn

    Bij Pomeroy, op 292 Kilmore Street in Christchurch, krijg je het Engelse pubgevoel en beergarden in één. Ga er op een mooie zomerse dag heen en je wilt die dag nergens anders meer heen. Laat het craft beer vloeien en geniet van het smakelijke pubfood erbij. En voor de liefhebbers van klassiekers als Sunday Roast is Pomeroy de plek om heen te gaan.

    Christchurch voor foodies

    Ook je smaakpapillen gaan een heerlijke tijd tegemoet in Christchurch. Rondom het centrum valt er meer dan voldoende te proeven. Je hoeft niet ver te gaan.

    Alles met koffie bij C1: ontbijt, lunch of meer

    C1 Espresso is te vinden in een prachtig gebouw aand Tuam & High Street. Het gebouw van Post & Telegraph Office staat er nog steeds statig bij. In de omgeving ruik je regelmatig de vers-gebrande koffie want C1 doet dat allemaal zelf. Binnenin zie je de kenmerken van het oude postkantoor ook terug. Zeer goede koffie en smakelijke snacks maken C1 tot een favoriet in Christchurch.

    Koffie bij C1 in Christchurch
    Goede koffie (ze branden het zelf) in een prachtig gebouw

    River Side Market

    Langs de rivier Avon in het centrum ligt een strip (Oxford Terrace) met restaurants, cafeetjes en meer eet- en drinkgelegenheden. Je kunt je daar al prima vermaken en veel hoeft het niet te kosten. River Side Market ligt tussen Cashel en Lichfield aan Oxford Terrace maar net een paar stappen verder dan Craft Embassy.

    River Side Market is een overdekte foodcourt, maar niet eentje die je in winkelcentra vindt. Het is meer upscale dan een fastfood foodcourt, maar niet zo upscale dat het onbetaalbaar is. Je kunt het concept vergelijken met Elliot Stables in Auckland. Je kunt er ook prima slagen voor verse ingrediënten als je zelf gaat koken, vooral op het gebied van Mediterraans eten. Maar je kunt er ook heerlijke hapjes en gerechten kant-en klaar krijgen om daar te eten. Zeker de moeite waard om als foodie daar een vorkje te prikken als je Christchurch gaat verkennen.

    Snel, smakelijk en typisch Kiwi op Hereford Street

    Als je tijdens het verkennen van Christchurch even wat simpels wilt eten dan is Hereford Street, vlak om de hoek van Cathedral Square, een goede plek. Je kunt er bijvoorbeeld de bekende gourmet NZ hamburgers van Burger Fuel (ook vegetarisch) vinden.

    Hashi Hashi is een sushi-tent waar je onder andere de beroemde sushiburger kunt eten. Uiteraard is er ook zeer goede sushi (ook vegetarisch) te vinden. Iets verder op Hereford Street zit een Hell slice shop, waar ze de bekende pizza’s van Hell (Lust, Mayhem, Limbo en meer) per slice verkopen. Ook als vegetariër of veganist zijn er verschillende heerlijke duivelse pizza’s te krijgen.

    Sushi eten bij Hashi Hashi in Christchurch
    Knetterverse sushi bij Hashi Hashi in Christchurch

    Nederlands eten in Christchurch

    Als je langere tijd aan het reizen bent in Nieuw-Zeeland of besloten hebt om in Christchurch te wonen en te werken, dan is het goed om te weten dat Nederlandse snacks in Christchurch te vinden zijn. Kroket en frikandel, maar ook rookworst en vleeswaren voor op brood zoals rookvlees, leverkaas or Berliner-worst. Waar je deze kunt vinden? Niet meer bij Euro Gourmet Meats in Sydenham, Christchurch want deze is er helaas mee gestopt. Gelukkig hebben we de foto's en de herinneringen nog.

    Nederlandse vleeswaren in Christchurch
    Frikandel, kroket, leverkaas en meer Nederlandse snacks en vleeswaren in Christchurch

    Ze verkochten frikandel, kroket en rookworst kant-en-klaar maar rauw, dus ideaal om mee te nemen op je road trip over het Zuidereiland. Of om klaar te maken in het hostel waar je verblijft. Is het echt Nederlands? Jazeker, deze slager heeft Nederlandse roots.

    Trouwens, als je kant-en-klare bitterballen wilt smikkelen met een goed biertje erbij, kun je terecht bij de Pegasus Arms pub aan 14 Oxford Terrace in Christchurch (centrum).

    Andere Nederlandse producten in Christchurch

    Voor meer Nederlandse producten (denk aan Venz hageslag of Heinz sandwichspread) kun je terecht in de volgende supermarkten:

    • Fresh Choice (tegenover het busstation in het centrum van Christchurch)
    • New World (vooral voor speculaas en sandwichspread)
    • Pak 'n Save (vooral voor Venz hagelslag)

    Voor zowel Pak 'n Save als New World kun je terecht bij verschillende filialen in de stad, maar als je naar de winkels langs Moorehouse Ave gaat dan zitten New World en Pak 'n Save vlakbij elkaar en un je flink Nederlandse producten shoppen.

    Gratis dingen om te doen in Christchurch

    Een bezoek aan Christchurch hoeft niet veel te kosten. Het is een stad waar je veel gratis dingen kunt doen. Het is daarom het makkelijkste om te voet de stad te gaan verkennen. Eventueel afgewisseld met een elektrische scooter als Beam om de wat grotere afstanden af te leggen als je even geen zin hebt om te lopen.

    Street art

    Aan street art geen gebrek in Christchurch. Het grote voordeel van Christchurch is de ruimte en de oude gebouwen die wel of niet afgebroken moeten worden. Na de grote aardbeving van 2011 heeft de stad street art aangegrepen om de stad meer kleur te geven.

    En dat zie je vandaag de dag nog terug. Ga dus vooral steegjes en tussendoorstraatjes in om het artwork te ontdekken en bekijken. Er is meer te zien dan je denkt. Kijk goed omhoog, omlaag en op vreemde plekken. Ontdek deze kleurrijke kant van Christchurch.

    Canterbury Museum en de botanische tuin

    Een bezoek aan Christchurch is niet compleet zonder bezoek aan het Canterbury Museum, Toegang is gratis maar een donatie wordt gewaardeerd. De collectie is zeer uitgebreid. Je leert er ontzettend veel over Nieuw-Zeeland, qua cultuur, historie en kunst. Kijk maar eens naar de online collectie van het museum.

    Christchurch kunstmuseum (Te Puna o Waiwhetū)

    De Christchurch Art Gallery is gratis toegankelijk voor iedereen. Zelfs als je geen grote fan van kunst bent, is het zeker de moeite waard om het te bezoeken. Al is het maar voor een uurtje. Het moderne gebouw huist een indrukwekkende collectie die je een goed beeld geeft van de Nieuw-Zeelandse cultuur.

    Christ Church Kathedraal

    Zonder de kathedraal geen Christchurch. Cathedral Square was jarenlang het centrum van de stad, maar dat is door de aardbeving veranderd. Sinds het plein weer toegankelijk is, is de half-ingestorte kathedraal de beste herinnering aan de aardbeving. Er is zoveel discussie geweest over het wel of niet opbouwen dat toeristen jarenlang alleen maar naar de restanten hebben kunnen kijken. Inmiddels is de knoop doorgehakt en zijn de werkzaamheden aan de kathedraal begonnen.

    Persoonlijk had ik het mooier gevonden als de kathedraal gebleven was zoals na de aardbeving. Een prachtige manier om de verwoestende kracht van de aardbeving te laten zien, maar ook hoe een gebouw dat al zoveel eeuwen oud is, grotendeels nog staat. Achter het hek waar het verdere verval een interessant beeld zou geven. Maar helaas, het mocht niet zo zijn.

    Gedenktekens en standbeelden in Christchurch

    Sporen van de grote aardbeving kom je in Christchurch nog steeds tegen. Het zal nog lang duren voor de wederopbouw geheel afgerond is.

    186 Lege Witte Stoelen (vroeger 185 Lege Witte Stoelen)

    De 185 Witte Lege Stoelen is waarschijnlijk één van de meest dramatische en prachtige gedenktekens aan de tragische gebeurtenis. Het is een onofficieel en tijdelijk monument dat sinds 2012 staat.

    De tweede locatie van het monument was bij St Paul’s Church op Madras Street. Inmiddels is het Witte Stoelenmonument verhuist naar z'n derde op de hoek van Manchester en Kilmore Street. Hier zal het de komende jaren blijven staan, al zal dat over een aantal jaar toch weer veranderen.

    Inmiddels heeft de artiest die het kunstwerk heeft gemaakt er 186 Empty White Chairs van gemaakt. Hierdoor worden ook mensen herdacht die op de dag van de aardbeving zijn overleden, maar niet als direct gevolg van de aardbeving. Dat is het mooie aan kunst, het is altijd aan verandering onderheving net als de stad Christchurch.

    Helaas is dit prachtige maar tijdelijke monument gesloten en verwijderd in 2023.

    Bridge of Remembrance oorlogsmonument

    Het oorlogsmonument Bridge of Remembrance is een van de andere belangrijke monumenten die je echt moet bezoeken in Christchurch. Deze brug herdenkt de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook de gevallenen in oorlogen daarna.

    Door te wandelen door Christchurch zul je nog veel meer standbeelden en gedenktekens tegenkomen. Het is te veel om op te noemen, vandaar dat ik het bij deze belangrijke monumenten houd.

    Turanga: meer dan een bibliotheek

    De grote centrale bibliotheek in Christchurch heet Turanga en is te vinden aan Cathedral Square. In deze bibliotheek kun je als reiziger of digitale nomad perfect terecht voor:

    • Gratis internet. De wifi is goed en er zijn veel plekken om even lekker te zitten en online alles te regelen.
    • Boeken en tijdschriften lezen. Ook gratis.
    • Werken in een van de stilteruimtes of aan de divere sta- of zitbureaus. Ideaal voor de digitale nomads en de bloggers onder ons.
    • Een potje tafelvoetbal spelen, een puzzel leggen, schaken of meer.

    Turanga is echt meer dan een bibliotheek in Christchurch. Het is een entertainmentcentrum waar je makkelijk een paar uur door kunt brengen, dus ook ideaal om te doen op een regenachtige dag.

    Turanga - bibliotheek in Christchurch
    Turanga is meer dan een bibliotheek. Er is zoveel te doen.

    Voordelige dingen zien & doen in Christchurch

    Of bekijk deze complete lijst voor extra voordeel op activiteiten in en rond Christchurch.

    Leuk om te doen als het regent in Christchurch

    Als je op zoek bent naar activiteiten die binnen plaatsvinden, dan zijn deze activiteiten ideaal voor een binnenspeeldag.

    Op bezoek bij de katten van het kattencafé

    Ook in Christchurch vind je een kattencafé waar je koffie kunt drinken en een uurtje met katten kunt knuffelen en spelen. Lees alles over dit Cat Nap kattencafé en zie hoe cute de katten daar zijn.

    Katten in het kattencafe Christchurch
    Het kattencafé in Christchurch is ideaal voor een binnenspeeldag

    Klassiek arcade-games spelen en flipperen

    In Christchurch staat ook Arcadia, de ideale plek voor iedereen die van klassieke arcade-games en flipperkasten houdt. Toegang is gratis, je betaalt per spel dat je speelt. Koop muntjes aan de bar (waar ze ook goed ‘craft beer' en smakelijk snacks hebben) en leef je uit.

    Je vindt Arcadia op 204 Barbadoes Street in Christchurch dus makkelijk te bereiken als je in het centrum bent. Het is op loopafstand van het bekende Cathedral Square.

    Meer opties voor als het regent (of koud is) in Christchurch

    Als je een binnenspeeldagwilt hebben in Christchurch is er nog veel meer te doen. Vele van de eerder genoemde activiteiten (speciaalbier proeven, museum, art gallery etc) zijn ook allemaal superleuke activiteiten voor binnen. Wat voor weer het ook is, je hoeft je nooit te vervelen in Christchurch.

    Christchurch voor de aardbeving

    De grote aardbeving van Christchurch is al een paar keer ter sprake gekomen. Het kan ook niet anders. Deze tragische gebeurtenis uit 2011 heeft een grote impact gehad op de stad. Het is ook de belangrijkste reden waarom deze stad in staat is om zichzelf compleet opnieuw vorm te geven en op te bouwen. Een onvermijdelijke keuze omdat een groot deel van het centrum of in puin lag of zo erg beschadigd was dat wel afgebroken moest worden.

    Christchurch is voor mij altijd al een bijzonder stad geweest. Ik was er kind aan huis voor de aardbeving en heb er mooie tijden beleefd. Ja, ik ben lang inwoner van Auckland geweest en ben fan van Wellington, maar ik was ook veel in Christchurch te vinden. Het was een vaste uitvalsbasis waar je eigen rituelen creëerde: slapen in het gezellige YHA hostel (een hostelketen dat nu niet meer bestaat), pittige Vindaloo Curry eten om de hoek van het hostel, muziek scoren bij Real Groovy (bestaat in Christchurch ook niet meer), naar de supermarkt lopen voor snacks of drinken etc. Of de concerten in Christchurch Town Hall. Shihad was mijn laatste concert voordat alles op de kop werd gezet.

    In 2010 ben ik nog uitgebreid in de stad geweest, dus afscheid van het oude heb ik zeker kunnen nemen. Ook na de aardbeving ben ik diverse malen in de stad geweest, dus heb de transformatie en opbouw goed mee kunnen maken.

    Waar je in het eerste jaar nog een compleet afgesloten centrum (Red Zone) had en waar je ook liep, je alleen maar het kloppen van hamers hoorden, is de stad jaar na jaar veranderd. De schoonheid van de stad ligt in het ruwe, de verwoesting en het mooie wat er uit voortkomt. Niet allemaal modern en protserig maar ook rustiek en urban, zoals Smash Palace bijvoorbeeld is, een bar/terras in een puinomgeving.

    Overzicht van Christchurch in foto's

    0 0 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    Martijn

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van Aotearoa. Ook gaan mijn blogposts over het gewone leven in Nieuw-Zeeland en hoe je zaken regelt. Allemaal geschreven vanuit mijn eigen ervaring, omdat ik zelf al jaren woon & werk in Nieuw-Zeeland.

    Als creatief brein achter dit reisblog over Nieuw-Zeeland, schrijf ik graag artikelen over de meer onbekende routes en plekken van...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    0 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Scroll naar boven