Wie wil dat nu niet? Werken als Digital Nomad in Nieuw-Zeeland! Alleen is het land er wel geschikt voor? Het antwoord zal je verbazen als je rondkijkt in de zoekmachines, maar daar gaan wij verandering in brengen. Alle geheimen voor Digital Nomads worden nu onthult.
Geheimen? Hoezo geheimen? Ja daar lijkt het wel op. Als je wat artikelen leest die je via zoekmachines tegenkomt, dan merk je dat een aantal bloggers wat negatief is over Nieuw-Zeeland als bestemming voor Digital Nomads. Er zouden geen co-working spaces zijn of geen start-up mentaliteit. Toch mooi om te zien dat het land de geheimen zo goed verborgen weet te houden. 😊
Tijd voor de grote onthulling. Oftewel tijd voor megaveel info en tips voor jou als toekomstige Digital Nomad in Nieuw-Zeeland.
Start-up mentaliteit in Nieuw-Zeeland
Wellicht heb je bij Nieuw-Zeeland ook niet het idee van een tech start-up mentaliteit. Vooral omdat het land jarenlang gefocust heeft op de toerisme-industrie, waardoor ook veel start-ups en uitvindingen in die sector gedaan zijn. Denk maar eens aan:
- Commercieel bungeejumpen dat ontwikkeld is door AJ Hackett
- Zorbing (in een grote plastic bal van een heuvel af rollen) dat bedacht is door Dwane van der Sluis en Andrew Akers
- Jet Boats, bedacht door William Hamilton
- Joggen, bedacht in de jaren 60 door Arthur Lydiard
Om maar een paar Nieuw-Zeelandse uitvindingen te noemen. Maar er is meer, veel meer. De volgende wereldberoemde uitvinders of wetenschappers zijn allen geboren en getogen in Nieuw-Zeeland:
- Ernest Rutherford, de vader van Kernfysica
- Morton Coutts bekend van de continue fermentatiemethode voor het brouwen van bier
- Bill Gallagher, uitvinder van het elektrische hek
- John Britten, van het motormerk Britten
Spark New Zealand heeft recent een mooie virtual reality reclame gemaakt voor de uitrol van 5G met Ernest Rutherford als “woordvoerder”.
De uitvinders- en start-upmentaliteit is dus zeker te vinden in Nieuw-Zeeland, ook vandaag de dag nog. Kijk maar eens in groepen als NZ Tech Startups.
En ga vooral door de Meet-ups heen die regelmatig in de steden in Nieuw-Zeeland georganiseerd worden. Ook een goede manier om contacten te leggen als je straks in het land bent als Digital Nomad.
Co-working spaces in Nieuw-Zeeland
Als je graag in een co-working space werkt dan heb je ook in Nieuw-Zeeland volop keuze. Natuurlijk niet in de middle of nowhere of in superkleine plaatsen, maar wel in de steden.
Tips voor goede co-working spaces in Nieuw-Zeeland:
- GridAKL co-working space in Auckland (Wynyard Quarter) dat zich een “Innovation Campus” noemt. Hier vind je vooral bedrijfjes die net uit de start-up fase zijn en freelancers. Persoonlijk vind ik de sfeer hier iets te hip, afstandelijk en arrogant.
- QB workspaces in Auckland (Ponsonby). Het is Ponsonby dus een iets duurdere co-working space. Hier vind je vooral bedrijfjes in die een hoek/cubbicle (studio's) huren, maar ze hebben ook hotdesks.
- Urban Hub services offices & co-working space in Wellington. Een fijne plek om te werken met goede wifi en goede koffie. Er zijn veel verschillende soorten bureaus om uit te kiezen en als het goed is zijn er inmiddels ook staan-bureaus.
- Loft co-working space in Christchurch, in het ‘Innovation Precinct' in het hartje van de stad.
- Of als je liever aan het strand werkt: ARGO Beach co-working space in New Brighton, Christchurch. Er tegenover liggen de nieuwe ‘hot pools's, ideaal als je toe bent aan een relaxsessie.
- Petridish co-working space in Dunedin, wat zich de grootste community in creatieve media, tech en small business noemt.
- Coworker dot com is een fijne database om co-working spaces wereldwijd te vinden, ook in Nieuw-Zeeland. Dat is een perfect startpunt om alle co-working spaces in Nieuw-Zeeland te vinden. Er zijn er veel meer dan je verwacht na het lezen van artikelen van concullega bloggers. Ze bieden nu ook een Global Pass aan waarmee je credits krijgt voor het gebruiken van vele co-working spaces wereldwijd. Ideaal als je veel rondreist.
Mijn ervaring met co-working spaces in Auckland
Of je nu in Auckland op zoek bent naar een co-working space, in een ander deel van Nieuw-Zeeland of in een heel ander land, het beste is om er een paar te gaan bekijken. Zekers als je ergens langere tijd achter elkaar wilt werken. De meeste co-working spaces bieden een gratis testdag of een sessie voor weinig geld aan. Ideaal om te kijken hoe je het vindt om er regelmatig te gaan werken.
Zelf heb ik meedere co-working spaces in Auckland bezocht en er gewerkt toen ik in die stad op zoek was naar een werkplek voor langere tijd. Vandaar de opmerkingen in bovenstaande lijst, allemaal gebaseerd op mijn eigen ervaring.
Iedereen heeft natuurlijk andere eisen aan een werkplek, naast de standaardeis van goed, snel en onbeperkt internet. Daarnaast was een relaxte en meer urban-omgeving belangrijk voor mij. Een wat lossere maar gezellige omgeving. Enkele jaren geleden was voor mij “No.9 Almost Office” de beste keuze als co-working space in Auckland. Helaas bestaat deze plek niet meer. Als je onderstaande foto's ziet dan weet je waarom deze omgeving zo goed bij mij paste.
Wat kun je verwachten in Nieuw-Zeeland
Zoals je ziet, gebeurt er best wat in Nieuw-Zeeland en leeft de start-up community en zijn er zeker Digital Nomads. Maar waarom, zijn er dan artikelen op andere blogs die iets anders zeggen?
Nieuw-Zeeland is een land waar je de wegen moet kennen. Je moet de connecties hebben en je vooral bewezen hebben in Nieuw-Zeeland om door te dringen tot de “inner circle”. Het is ietwat gedramatiseerd maar de strekking klopt.
Of je nu op zoek bent naar werk in Nieuw-Zeeland of een opdrachtgever, je moet de connecties hebben om door de eilandmentaliteit heen te prikken. Eilandmentaliteit is het op hebben van een soort oogkleppen. Men kijkt heel erg naar binnen zonder naar buiten te kijken wat er in de rest van de wereld gebeurt. Ook heerst er een zeker mate van arrogantie waar je doorheen moet prikken.
Als er dan zo’n eigenwijze Europeaan (of nog erger 😊 Nederlander) voor de neus staat met “dat doen wij in Nederland al jaren zo” dan schiet men in de verdediging of ontkenning. Maar zodra je eenmaal hebt gewerkt in Nieuw-Zeeland (loondienst, freelance of wat dan ook) dan heb je je bewezen en word je pas serieus genomen.
Welk visum heb je nodig als Digital Nomad in Nieuw-Zeeland?
Laten we even voorop stellen, ik ben geen visum-adviseur of -specialist. Ik geef deze informatie op basis van officiële informatiebronnen en eigen ervaringen of opvattingen. Waar je ook heen gaat, als Digital Nomad, toerist of working holiday-reiziger, het is altijd jouw eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je met het juiste visum een land binnengaat.
Inmiddels zijn er een aantal landen dat een special visum voor Digital Nomads heeft geïntroduceerd. Helaas is dat nog niet overal zo, dus je moet het doen met de visa die er zijn. Welke heb je dan nodig voor Nieuw-Zeeland als je als Digital Nomad daar heengaat?
Persoonlijk, gebruik ik de volgende regel om te kijken wat voor soort visum nodig is als Digital Nomad, naar welk land dan ook.
Ga je werken voor lokale bedrijven of opdrachtgevers?
Als je als Digital Nomad gaat werken voor bedrijven in het land, dan werk je dus in de lokale markt en doe je werk dat ook door een lokale partij gedaan zou kunnen worden. Je hebt dan een werkvisum nodig. Nu kan het aanvragen van een werkvisum lastig zijn in veel landen, maar er zijn ook landen dat een working holiday visum aanbiedt.
Met een working holidat visum mag je tot 12 maanden werken en reizen in Nieuw-Zeeland. Er zijn ook landen waar je langer mag reizen en werken op een working holiday visum.
Of ga je uitsluitend werken voor opdrachtgevers buiten het betreffende land?
Als je 100% werkt voor bedrijven buiten het land waar je heengaat en ook in die buitenlandse valuta betaalt wordt, dan werk je dus niet in de lokale markt van het land waar je heengaat. Je neemt dan geen werk weg en het is dus geen werk dat anders door een lokale partij gedaan zou worden. Maar je komt wel geld uitgeven en dus waarde toevoegen aan de lokale economie.
Dat betekent dat je dus nog steeds een toerist bent en op een toeristenvisum het land in kan. Mijn mening als Digital Nomad. Als jij het anders ziet, laat het vooral weten in de reactie-sectie hieronder.
In Nieuw-Zeeland zijn er 2 soorten visa voor toeristen:
- Visa Waiver voor als je korter dan 3 maanden in het land wilt zijn. Deze hoef je niet aan te vragen en krijg je aan de grens bij binnenkomst.
- Toeristenvisum waarmee je tussen 3 en 9 maanden in het land kan zijn om te reizen. Deze moet je voor de start van je reis aanvragen.
Alle visum-informatie voor Nieuw-Zeeland is hier voor je op rij gezet.
Beste strategie voor een succesvolle NZ-reis als Digital Nomad
Alles draait om ‘work-life balance’ als je aan de slag gaat als Digital Nomad. De uitdaging is alleen om voor jou de beste balans te vinden daartussen. De volgende “strategie” of tips geldt dan ook niet alleen in Nieuw-Zeeland maar overal ter wereld waar je aan de slag gaat.
In een land als Nieuw-Zeeland moet je vooral niet de illusie hebben dat je zomaar overal en altijd wifi of 4G/5G tot je beschikking hebt. Er zijn sowieso zwarte gaten in het mobiele netwerk, waar je totaal geen ontvangst hebt. Er zijn dan ook voldoende plekken waar praktisch niemand woont dus weer een zendmast zo weinig toevoegt.
Plan je werkdagen
Je kunt dan ook het beste je werkmomenten zo plannen dat je in een stad(je) of groot dorp bent en dan ook in goede accommodatie zit. Een motel, hotel, AirBnB of ruilhuis met goed internet. Of dat je ergens verblijft met een bibliotheek of koffietent met goed internet om de hoek. Als je daar dan een paar dagen blijft, kun je en deels werken en een deel van de dag de omgeving verkennen of hiken.
Daarna kun je weer door reizen en een dag of twee in de ‘middle of nowhere' blijven voordat je weer een paar dagen de bewoonde wereld in gaat. Alles afhankelijk hoeveel uur je per week wilt of moet werken. Gebruik dan ook vooral een Time Tracker waarmee je de gewerkte uren per klant of project kunt bij houden. Dan heb je altijd een reality check bij de hand en kun je zien hoeveel je nog aan vrije tijd hebt.
Dat plant sowieso makkelijker. Niet dat je meteen je hele reis moet vastleggen. Het werkt het makkelijkst om dat per halve of hele week te doen. Zet doelstellingen (qua werkuren) voor jezelf. Tenminste, zo werkt dat het fijnste voor mij. En zo ben ik dan ook door de USA en Europa getrokken als Digital Nomad.
Wees voorbereid op het onverwachte
Ook al heb je nog zo'n mooi plan met waar en wanneer je werkt, het kan altijd zijn dat de werkelijkheid een andere wending neemt. De accommodatie waar je dacht wifi te hebben, heeft het toch niet omdat de router stuk is. Er wordt verbouwd en een bouwvakker heeft de internetkabel eruit getrokken of nog niet aangesloten. Zomaar situaties die je als Digital Nomad (waar dan ook ter wereld) mee kunt maken,
Een back-upplan is dan zeker handig, zoals het hebben van een flinke databundel zodat je tenminste nog over 4G/5G kunt tetheren. In Nieuw-Zeeland raad ik je dan ook aan om Skinny te gebruiken. En vooral met kortingscode een 4GB extra databundel te krijgen (gratis en voor niets): AZ862ZC (meld je aan bij Skinny, download de Skinny app en ga naar Buddy Rewards om deze kortingscode in te voeren en je gratis data te claimen).
Bovendien geeft Skinny je vaak gratis extra data in de weekenden. En dat alles bij een mobiel plan (prepaid, geen contract) van $16 of hoger. Bekijk ook het overzicht van mobiele providers in Nieuw-Zeeland.
Vergeet de droombeelden
Werken als Digital Nomad is anders dan sommige foto's op Insta of droombeelden die mensen vaak hebben. Het is net als echt werken, maar dan met alle vrijheid voor wat betreft tijden en lokatie. Verder is het werk.
Tools die je leven als Digital Nomad makkelijker maken
Rapportage voor jezelf of je klant/opdrachtgever is altijd fijn, dus het eerder genoemde urensysteem is een must. Net zoals deze tools speciaal voor Digital Nomads.
- Toggle om de gewerkte uren bij te houden
- Moneybird om je administratie online bij te houden, van facturen sturen naar klanten tot bonnetjes met onkosten opvoeren. En alles overzichtelijk in een rapport voor je belastingaangifte. Tenminste als je bedrijfsactiviteiten in Nederland ingeschreven blijven staan en het hebben van een Nederlandse administratie en BTW-aangifte e.d. belangrijk is.
- Een zakelijke bankrekening waarmee je betalingen in allerlei valuta kunt ontvangen zonder extra kosten. Of een goede Nederlandse bankrekening die ook gunstig is voor Digital Nomads, vooral als je straks veel op pad bent. Zie ook het overzicht van al deze bankrekeningen voor reizende ZZP-ers met verschillen en voordelen.
- Gebruik een goede en voordelige VPN om je internetverbinding en datastroom te versleutelen, vooral als je vaak via openbare wifi-hotspots werkt.
- Zorg dat je emailberichten versleutelt zijn zodat je veilige met je opdrachtgevers kunt emailen. Privavy is belangrijk voor jou en voor je opdrachtgevers. Over het versleutelen en beveiligen van je emailverkeer kun je meer lezen in dit artikel. Daar wordt het hoe en waarom tot in de details uitgelegd.
- Gebruik een wachtwoordkluis om lastig te kraken wachtwoorden voor je accounts te maken. Met zo'n password manager hoef je alleen je maserwachtwoord te onthouden, de rest doet het systeem voor je.
Wat zijn jouw “geheime” tips voor toekomstige Digital Nomads?
Heb jij al gewerkt als Digital Nomad in Nieuw-Zeeland? Of heb je een unieke tip opgedaan in een ander land die overal ter wereld handig kan zijn voor toekomstige Digital Nomads? Plaats dan een reactie hieronder. Altijd fijn om nieuwe tips of ideeën op te doen.