15 verbazingwekkende feiten over Nieuw-Zeeland. Leer het mooie land kennen op een andere manier

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

123NZ Reisblog

Alle onderwerpen in dit artikel (inhoudsopgave)

    We hebben de meest verbazingwekkende of grappige feiten over Nieuw-Zeeland verzameld. Feiten die jou helpen bij je working holiday of reis.Informatie die je waarschijnlijk niet in reisgidsen tegenkomt.

    De voorbereidingen voor je backpack-avontuur of working holiday reis naar Nieuw-Zeeland zijn in volle gang, dus je wilt graag zoveel mogelijk weten over het land. In ons overzicht van feiten over Nieuw-Zeeland vind je al ontzettend veel handige info, van cultuur en de inwoners tot economische feiten. Super-handige informatie om mee te beginnen en waarbij je veel over het land leert.

    Ook de bekende reisgidsen voor Nieuw-Zeeland bevatten een berg aan informatie. Deze reisboeken zijn erg leuk om te lezen, maar focussen vooral op het rondreizen, wat te zien en te doen.  Ze bevatten zoveel informatie over het land en de toeristische dingen dat sommige zaken of niet of heel summier behandeld worden.

    Vandaar dat wij aan de slag zijn gegaan met de dingen die ons – na jaren van wonen en reizen in Nieuw-Zeeland – zijn opgevallen. Dingen die anders zijn dan in Nederland. Feiten over Nieuw-Zeeland die je misschien niet zo snel had verwacht. Kijk maar.

    1. Autoverzekering is niet verplicht

    Ja je leest het goed, het hebben van een autoverzekering is niet verplicht in Nieuw-Zeeland. Er rijden echt automobilisten rond zonder autoverzekering. Dat betekent dat als jij betrokken bent bij een ongeluk dat niet jouw schuld is, je alsnog voor de kosten kunt opdraaien als de andere partij geen autoverzekering heeft.

    Ga je een auto of camper huren waarbij je kiest voor de lage verzekeringsklasse (de optie met het hogere eigen risico), sluit dan zelf een voordelige eigen-risico-verzekering af. Gebeurt er iets waar jij niets aan kunt doen, maar je moet er wel voor betalen omdat de tegenpartij onverzekerd is, dan krijg je het eigen-risico terug via je eigen-risicoverzekering.

    Ga je een auto/camper kopen, sluit dan zelf een goede en voordelige autoverzekering af.

    2. Jij rijdt beter dan een Kiwi

    Mocht je je nog druk maken over autorijden in Nieuw-Zeeland, no worries. Met de Nederlandse of Belgische rijopleiding rij jij beter dan de gemiddelde Kiwi. Wist je trouwens dat een rijopleiding in Nieuw-Zeeland niet verplicht is? Je kunt gewoon les krijgen van een vriend of familielid. En het afrijden stelt bijna niets voor. Speciale verrichtingen zoals we in Nederland gewend zijn, worden in Nieuw-Zeeland praktisch niet getest.

    Kiwi's zijn ook nog niet gewend dat de weg gedeeld kan worden met andere verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Pro-actief rijden en vooruit denken, kunnen of doen ze niet. Fietsers worden gesneden omdat ze denken dat ze er met de auto net voor kunnen. En de snelheid van een fietser kunnen ze niet inschatten. Voetgangers moeten goed uitkuiken bij oversteken want zelfs als de auto van achterkomt en afslaat, gaat ie nog steeds voor (ook al ben jij het rechtdoorgaangde verkeer op dezelfde weg).

    Lees trouwens ook onze blogpost over het voorbereiden op autorijden in NZ, dan ga je nog beter voorbereid de Nieuw-Zeelandse weg op.

    3. Woningen missen dingen die wij vanzelfsprekend vinden

    Zodra je op zoek gaat naar woonruimte in Nieuw-Zeeland zul je merken dat de woningen heel anders zijn dan in Nederland. Dubbele beglazing, centrale verwarming en goede isolatie zijn zeldzaam. Isolatie komt nu wel meer voor omdat het binnenkort verplicht is, maar de staat van de gemiddelde woning zal je nog doen verbazen. We zijn in Nederland verwend met alle regels en eisen.

    Bovendien is er op de Nieuw-Zeelandse woningmarkt meer vraag dan aanbod. De woningen die vrij komen, zijn ook zo weer verhuurd. Woningeigenaren (of investeerders) hebben de macht, waardoor er geen stimulans is om de woning te verbeteren.

    Vliegen over NZ
    Genieten van het uitzicht over Nieuw-Zeeland

    4. Seizoenen bestaan nog

    Op het gebied van voedsel bedoelen we dan. Prijzen van groente en fruit kunnen erg variëren in de tijden dat iets in het seizoen is of er buiten. Binnen het seizoen betekent namelijk lokaal geteeld en geplukt. Alles buiten het Nieuw-Zeelandse seizoen moet van ver komen en is dus duurder. Zo kan een komkommer in het seizoen $1,50 of zelfs $0,99 kosten en erbuiten bijna $5. Koop dus altijd groenten en fruit dat in het seizoen is.

    En check de blogpost over de prijs van dagelijkste boodschappen om te zien of Nieuw-Zeeland duurder of goedkoper dan Nederland is.

    5. Zomer begint pas echt in januari

    Als we het dan toch over de seizoenen in Nieuw-Zeeland hebben, dan is dit een van de leuke feiten. In Nieuw-Zeeland begint de zomer officieel op 1 december, maar wist het dat het vaak pas echt lekker weer is in januari? Vaak heb je pas midden tot eind januari het echt lekkere, warme zomergevoel. In de weken ervoor kan het echt wisselvallig zijn.

    Toch komen veel toeristen speciaal rond Kerst en Oud & Nieuw naar Nieuw-Zeeland voor het lekkere weer. Zij betalen dan relatief veel voor hun reis, auto/camperhuur en accommodatie omdat het dan het drukste seizoen is. Als je de mogelijkheid hebt, kun je beter pas in februari of maart naar Nieuw-Zeeland gaan. Het weer is dan heerlijk en de prijzen zijn een stuk lager. Heerlijk die onverwachte feiten over Nieuw-Zeeland waar je ook nog flink geld mee gaat besparen. Toch?

    Op weg naar Mt Cook
    Nieuw-Zeeland is altijd prachtig, in elk seizoen

    6. Niets verslaat Marlborough Sauv

    In het zonnige klimaat op de kop van het Zuidereiland, in het Marlborough-gebied, groeien de druiven voor de bekende witte wijn Sauvignon Blanc oftewel Sauv. Als je deze wijn in Frankrijk of in een ander wijnland gedronken hebt, dan weet je niet wat je overkomt. Alleen in Nieuw-Zeeland smaakt de Sauvignon Blanc zo fris en fruitig. Het is alsof je een heel andere wijn drinkt.

    Je weet dat je bijna in het beste Sauvignon-wijnland bent als je aan boord van je internationale Air New Zealand-vlucht geniet van je glaasje Sauv.

    7. En toch is Marlborough niet het enige wijngebied

    Ook al is Sauvignon Blanc uit Marlborough de lekkerste versie die er is, er zijn veel meer wijngebieden in Nieuw-Zeeland te bezoeken. En met bezoeken bedoelen we een rondleiding krijgen of een proeverij van allerlei Nieuw-Zeelandse wijnen doen. Daarvoor bezoek je een wijngebied.

    De Wairarapa is een schittend wijngebied bij Wellington dat perfect is als je op doorreis bent naar Wellington voor de ferry-overtocht naar het Zuidereiland. Als je je route een beetje handig plant, kom je door dit schitterende gebied. Je kunt al veel zien, doen en proeven in een dag, of wellicht twee als je de tijd wilt nemen.

    En als je op het Zuidereiland bent, is er nog meer te zien en proeven, niet alleen maar Marlborough. Ook bij Christchurch ligt een mooi wijngebied: Waipara Valley. Ideaal omdat het zo vlakbij Christchurch ligt. Je kunt het bezoeken als je een paar dagen in de stad blijft of gebruik het als een stop als je er tijdens je rondreis doorheen rijdt.

    En dan zijn er natuurlijk nog de vele wijngaarden in de omgeving van Queenstown, waar vooral heerlijke rode wijn gemaakt wordt. Er valt genoeg te proeven in dit gebied waar alles draait om toffe adrenaline-opwekkende activiteiten. Ideaal voor een rustig dagje als afwisseling voor de vele actieve dagen die je daar gaat beleven.

    8. Tui, DB en Monteith's: minder Nieuw-Zeelands dan je denkt

    Drink je liever een biertje? Denk er dan aan dat de biertjes van “Nieuw-Zeelandse” merken als TUI, DB Draught of Monteith's een stuk minder Nieuw-Zeelands zijn dan je denkt. Vroeger wel, maar nu niet meer. Al deze bieren zijn namelijk van DB Breweries, wat een onderdeel is van het grote bekende (Nederlandse) Heineken.

    Wil je echt Nieuw-Zeelands (speciaal)bier drinken, ga dan eens voor kleinere brouwerijen als:

    Nieuw-Zeeland heeft veel meer speciaalbier te bieden dan je misschien denkt.

    Klaar voor National Crate Day
    Proost op al die verbazingwekkend feiten over Nieuw-Zeeland… Maar dan wel met echt Kiwi craft beer

    9. Je mist korting als je niet oplet

    Korting, korting, korting… In Nieuw-Zeeland draait retail om korting. Overal kom je kortingscodes of bonnen tegen, bijvoorbeeld op je boodschappenbon van de supermarkt of bij je tankstation (heeft u een gratis Smiles or EveryDayRewards-kaart voor korting?). Houd je ogen dus goed open want korting is in Nieuw-Zeeland overal te vinden.

    10. Eilandvisie

    Het nadeel van het wonen op een eiland is dat je eilandvisie kunt krijgen. Alles van buiten is dan anders, vreemd of zelfs slecht. Als samenleving heeft Nieuw-Zeeland daar erg last van. Je zult het merken als je gaat solliciteren en met mooie werkervaring aankomt. Er wordt snel gedacht, ach die ervaring is niet hier op gedaan en hier is alles anders dus we kunnen er niet zoveel mee. Ze zien je dan als een beginneling op de arbeidsmarkt, terwijl je al mooie dingen in Europa gedaan hebt.

    Pas als je werkervaring in Nieuw-Zeeland hebt opgedaan, zul je merken dat je mee begint te tellen. Je komt opeens sneller aan het werk of je wordt opeens door een aantal recruiters gebeld. Dit maakt het ook lastiger om tijdens je working holiday professioneel werk te gaan doen. Ja het kan en het mag met je visum, maar het is wel lastig om het te vinden door deze eilandvisie.

    11. De mooiste plekken staan niet op Instagram

    Al die Instagram-accounts met supergave Nieuw-Zeeland-foto's zijn heerlijke inspiratie om jouw reis te plannen. Maar denk eraan, in Nieuw-Zeeland is niet één bepaalde plek zo mooi. Er zijn heel veel mooie plekken. Plekken waar het zelfs rustiger is dan op die populaire Instagram-plekken.

    Het is nu zelfs zo dat op bepaalde afgelegen maar populaire plekken er een rij staat om te wachten om die ene Instragram-achtige foto te maken. En dat terwijl er verderop rustige en zelfs nog mooiere plekken zijn. Lees ‘New Zealand destinations ruined by social media' maar eens.

    Verwachting vs werkelijkheid in Nieuw-Zeeland
    In de rij voor die ene foto: verwachting vs werkelijkheid in Nieuw-Zeeland | foto: Lukas Stefanko (Twitter)

    12. IJs is een winterse lekkernij (huh?)

    In Nederland denken de meesten pas aan een ijsje als de eerste zonnestralen zich laten zien in de lente of vroege zomer, maar in Nieuw-Zeeland gaat ijs met bakken over de toonbank in de winter. Vooral op het Zuidereiland is het een echte winterse lekkernij. Hoe dan? Simpel. Het heeft te maken met frisse of zelfs koude winteravonden en het feit dat veel huizen afhankelijk zijn van een open haard voor de verwarming. Men stookt het vuur dus lekker op op deze koude avonden waardoor het binnen heerlijk warm – zeg maar heet – wordt. En dan is het een heerlijke temperatuur om bij het warme vuur van een ijsje te genieten.

    13. Er zijn 3,5 alcoholvrije dagen

    In Nieuw-Zeeland kun je het hele jaar alcohol kopen, op 3,5 dagen na. Op de volgende dagen geldt er in Nieuw-Zeeland namelijk een verbod op de verkoop van alcohol.

    • Anzac Day (alleen de ochtend)
    • Goede Vrijdag oftewel Good Friday
    • Paaszondag oftewel Easter Sunday
    • Eerste Kerstdag oftewel Christmas Day

    Op deze dagen is het niet toegestaan om alcohol te verkopen dus slijterijen (bottle shops) zullen gesloten zijn. Heb je op die dagen zin in een drankje? Sla het dan op tijd in. Zijn er uitzonderingen? Zekers!

    • Als een shop een speciale vergunning heeft om op die dagen alcohol te mogen verkopen
    • Als je in de betreffende locatie ook slaapt oftewel als het een accommodatie met een bar is
    • Als je in de betreffende locatie een maaltijd nuttigt oftewel in een restaurant. Je mag dan een uur voor de maaltijd drinken en een uur na het eindigen van de maaltijd. Langzaam eten dus. Of veel kleine gerechten bestellen.

    14. Alcohol drinken in je auto is toegestaan

    Huh? Ja echt waar. Als bestuurder van een auto die ouder dan 20 jaar is, mag je alcohol drinken terwijl je aan het rijden bent, zolang je maar niet boven de alcohollimiet bent of komt. Het is een maas in de Nieuw-Zeelandse wet waardoor dit mogelijk is.

    Maar dat het mogelijk is, betekent niet dat je het ook daadwerkelijk moet doen. We zijn in Nederland toch goed opgevoed door alle “in het verkeer geen alcohol”-campagnes. We weten dus wel beter.

    15. Surcharge: uit eten opeens 15 tot 20% duurder

    Als we het dan toch over uit eten gaan in Nieuw-Zeeland hebben, er is ook nog zoiets als een “public holiday surcharge”. Dat is een belachelijke, a-commerciële prijsverhoging (15% tot 20% van het totaal) omdat de eetgelegenheid zijn personeel toeslag moet betalen om op die officiële feestdagen te werken.

    De kromme redenatie in Nieuw-Zeeland is dat deze kostenverhoging 1-op-1 worden doorberekend aan de klant, zonder erbij stil te staan dat het a) het risico van het vak is en b) het op die feestdagen vele malen drukker is dus je verdient als ondernemer op die dagen flink meer. Lees vooral ook dit opinie-artikel over die prijsverhoging want het stuk slaat de spijker op de kop.

    Al verbaasd over deze feiten over Nieuw-Zeeland?

    Over sommigen van deze feiten vast wel. Of komen deze feiten over Nieuw-Zeeland negatief op je over? Zo is het niet bedoeld. No worries. Het is juist om je te helpen met de voorbereidingen op je working holiday of reis. Nieuw-Zeeland is een geweldig land, maar sommige dingen zijn anders of kunnen beter.

    Dat maakt het niet minder leuk hier. Boek dus snel dat goedkope vliegticket en kom naar het mooiste land ter wereld. Er is zoveel moois te doen en te zien, maar ga dan wel van de gebaande paden af. Heb je tips, vragen of opmerkingen? Zet ze hieronder in het commentaarveld.

    2 3 stemmen
    Article Rating

    Nog meer informatie over:

    123NZ Reisblog

    123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes en de vele reistips. Onze bloggers wonen, werken en/of reizen regelmatig in dit schitterende land. Ga je mee van het gebaande pad af in Nieuw-Zeeland?

    123NZ is hét blog voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Elke reiziger heeft voordeel van onze gratis tips, handige te-zien-te-doen lijstjes...

    123NZ draait op koffie

    Vond je dit artikel leuk of nuttig? Laat het weten door een koffie te schenken!
    Met extra cafeïne kunnen wij vol energie verder bloggen.

    Inschrijven
    Abonneren op
    guest
    2 Reacties
    nieuwste
    oudste meest gestemd
    Inline Feedbacks
    Bekijk alle commentaren
    Een aardappel
    Een aardappel
    Gast
    23 februari 2022 11:11

    meesterwerk van litratuur

    We verhuizen morgen naar nieuw zeeland voor die alochol in de auto

    123NZ
    123NZ
    Gast
    Gereageerd op  Een aardappel
    23 februari 2022 11:26

    Alvast proost 🍻 op je nieuwe avontuur daar. 😀

    Scroll naar boven