Liefhebbers van Kiwi ‘craft beer', Nieuw-Zeelands speciaalbier, konden zich dit weekend uitleven op het City of Ales bierfestival. Alles draaide om brouwerijen uit de regio Auckland. En met ruim 20 speciaalbieren op tap was er voldoende te kiezen.
Speciaalbier (‘craft beer') is van een bijzondere klasse in Nieuw-Zeeland. Je vindt vele lokale (mini/micro) brouwerijen door het hele land. Iedereen experimenteert bijzondere smaken of probeert een andere draai aan klassiekers uit Europa te geven. Het is trouwens niet alleen Wellington “craft beer capital of New Zealand” waar fantastisch speciaalbier vandaan komt. Nu is de beurt aan de stad Auckland om te laten zien wat ze te bieden heeft.
Eerste indruk van het bierfestival
The Maritime Room is een prettige evenementruimte vlakbij het Zeevaartmuseum/Maritime Museum in het centrum van Auckland. Met een flink balkon kun je heerlijk in de zon zitten, over het water uitkijken en van al die heerlijke biertjes proeven. Daarvoor zijn we hier vandaag tenslotte, een bierproeverij.
De kosten van het kaartje zijn NZ$42,50 (€25). Daarvoor krijgen we – naast toegang tot het 3-uur durende evenement – 2 drankmunten en 2 voedselmunten. Extra drankmunten kosten NZ$10 (€6) voor 3 stuks. De glazen die geschonken worden zijn 200ml (sommige sterke bieren 125ml) en alles kost 1 muntje. Makkelijk.
Tijd voor de bierproeverij
Geen tijd om lang rond te kijken… Hoogste tijd om het menu te bestuderen en de bierproeverij te beginnen. Pas als we een biertje vasthouden kunnen we lekker in de zon hangen en kletsen. En dit zijn de speciaalbieren uit Auckland die wij (2 personen: 1x liefhebber en 1x ik-doe-wel-een-beetje-mee) proefden.
1. Electric Puha (IPA) van Deep Creek Brewing
Deep Creek is een persoonlijke favoriet van me. Deze brouwerij staat bekend om volle hoppige smaken. En heeft een ‘brew bar' waar ze de beste spareribs serveren (vertellen vleeseters mij steeds). Helaas valt deze IPA ietsjes tegen. Lekker bitter maar mist de volheid die je verwacht van Deep Creek. Score: 7 van 10 punten. Meer info over Deep Creek Brewing.
1a. Tangelo Wit (witbier) van Hallertau Brewery
Het ziet er allesbehalve als een witbier uit. Het lijkt meer gewoon pils. De smaak daarentegen is als een echte witte, maar wel erg zurig. Smaken van banaan en iets van mandarijn komen door maar dit is voor mij geen plezier om te drinken. De mede-drinker bevalt het prima. Voor mij is het een score van 5 van 10 punten.
2. Brussels to Britomart (Tripel) van Colab Brewing
Hier heb ik naar uitgekeken. Door het wonen in Nieuw-Zeeland en de unieke en speciale bieren die ze hier brouwen ben ik die typische Belgische bieren eigenlijk vergeten. Tot ik recent weer eens een tripel dronk. Wow. Met die smaak ik het achterhoofd drink ik deze… En helaas. Lijkt in de verte op een tripel maar mist die echte smaak. Oftewel 6 van 10 punten.
3. Tony Stoutano (stout) van Alibi Brewery
De omschrijving belooft een stout met veel chocolade, aarbei en vanille of zoals de brouwer het zegt: “better than a dropped icecream on a summers day”. En wow wow wow, wat een smaakbom. Dikke, volle pure chocoladesmaak met een zacht vanilletintje. Dit is hemels: 9 van 10 punten. Voor mij is dit de dagwinnaar! En vooral ook een reden om eens vaker naar Waiheke Island te gaan en meer van deze brouwerij te proeven. Lees meer over Alibi Brewing.
3a. Duskrider (RIPA) van Bach Brewing
De mee-drinker baalt nog steeds van het feit dat haar eerste keuze niet aanwezig is op deze bierproeverij. Waarschijnlijk de ferry gemist want ook die brouwer kwam van Waiheke Island. Dan een fruitige IPA (met Citra en Nelson Sauvin hops) als aanrader om het verdriet te verdrinken. Heerlijk om ook even mee te proeven. Een betere IPA met veel tropisch fruit. Voor mij 8 van 10 punten.
4. Triumph (Quadrupel) van Steam Brewing
Een ‘barrel aged Belgium quad' waar ik ook naar uit gekeken heb. Een Belgische quadrupel die in 40-jaar oude portvaten heeft gezeten. Benieuwd of die “Belgische smaak” doorkomt. De portsmaak is zeker aanwezig maar dat is een erg alcoholische smaak ook. Het is meer als het drinken van een BaCo dan een quadrupel. Valt wat tegen, dus 6 van 10 punten. Meer over Steam Brewing.
5. Bone White (IPA) van Laughing Bones Brewery
Een ongefilterde IPA om mee af te sluiten… Vooral vanwege die quadrupel ervaring, nog eentje ‘for the road'. Erg moutig, redelijk bitter en goed fruitig. Heerlijk. Daar lust ik er nog wel een paar van. Deze gaat op de “te-onthouden-lijst” met 8 van 10 punten. Meer info over Laughing Bones Brewery.
En het beste Nieuw-Zeelandse bier is…
Tony Stoutano… Niet alleen mijn persoonlijke favoriet op de proeverij, maar ook die van vele anderen. De Society of Beer Advocates (SOBA) maakte dinsdag 17 oktober 2017 bekend dat Alibi Brewery met deze stout de publiekswinnaar van het evenement is geworden.
Nu is de vraag of en waar we meer van deze stout kunnen kopen, het was immers een ‘limited edition' speciaal voor het evenement.
Nieuw-Zeelands speciaalbier is een ervaring
De smaak van Nieuw-Zeelands speciaalbier is best makkelijk te omschrijven, maar je moet het echt zelf proeven om te merken wat hier gaande is. Er gebeurt zoveel op het gebied van speciaalbier in dit kleine landje. Er komen altijd nieuwe soorten/smaken of ‘limited editions' uit. De proeftocht langs Nieuw-Zeelands speciaalbier houdt nooit op.