Ben je klaar voor het ultieme gevoel van vrijheid? Pak je spullen en stap in je auto of camper, het is tijd voor een roadtrip! Het is de meest flexibele en zeker de leukste optie om het prachtige Nieuw-Zeeland te ontdekken. Je kunt gaan en staan waar je wilt. En onze tips voor veilig autorijden in Nieuw-Zeeland helpen je letterlijk op weg.
Van de prachtige kustwegen van de Coromandel tot de adembenemende uitzichten van Milford Sound, Nieuw-Zeeland is een paradijs voor roadtrippers. Zet je favoriete muziek op en geniet van het geweldige landschap. Stop op de coolste plaatselijke plekken om te hiken, te zwemmen en gewoon de omgeving te verkennen. Bovendien hebben je genoeg tijd voor adrenalineverhogende activiteiten als bungeejumpen en parachutespringen.
Met de auto kun je helemaal je eigen route bepalen in Nieuw-Zeeland. Wil je ergens stoppen, dan stop je. Wil je linksaf, dan ga je linksaf. De bekende hop-on/hop-off en tourbussen zijn ook leuk en gezellig, maar deze zijn toch net wat minder flexibel dan een eigen auto of zo'n voordelige huurauto. Of ga voor een voordelige huurcamper als je op de mooiste plekken middenin de afgelegen natuur wilt slapen.
Aan de linkerkant van de weg rijden went snel
Zoals je vast weet, rijden ze in Nieuw-Zeeland links. Als je gewend bent om aan de rechterkant van de weg te rijden, kan links rijden in het begin een beetje vreemd aanvoelen. Geen zorgen, met een beetje oefening en geduld krijg je het onder de knie! Het went snel.
Een van de belangrijkste dingen om te onthouden is om geconcentreerd en alert te blijven. Je moet extra goed op je omgeving letten, vooral bij het nemen van bochten of het wisselen van rijbaan. Het kan handig zijn om een bijrijder te hebben die je kan helpen navigeren en je eraan kan herinneren aan welke kant van de weg je moet blijven. Een andere tip is om het rustig aan te doen. Geef jezelf voldoende tijd om je aan te passen aan de verschillende rijomstandigheden en om je vertrouwen op te bouwen.
Het voelt best al snel heel vertrouwd, maar de eerste kilometers is het echt wennen. Vooral bij rotondes of na een stop of pauze, dan moet je vaak de knop in je hoofd weer even omzetten en dus weer op links rijden zetten. Uiteindelijk valt het best mee. Als je nog niet zo zeker voelt, oefen dan eerst even op een rustige weg of op een industrieterrien.
Wat heb je nodig: Nederlands of internationaal rijbewijs?
In Nieuw-Zeeland mag je tot 12 maanden rijden met je Nederlandse rijbewijs – vanaf November 2024 wordt dat verlengd tot 18 maanden rijden met je Nederlandse rijbewijs. Blijf je langer, bijvoorbeeld als je emigreert dan moet je echt je rijbewijs omzetten naar een Nieuw-Zeelandse. En dat is super-makkelijk als Nederlander zijnde omdat de Nederlandse rij-opleidingen staan goed aangeschreven in Nieuw-Zeeland.
Een internationaal rijbewijs halen is niet perse nodig, maar wel handig als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. Verschillende autoverhuurbedrijven in Nieuw-Zeeland accepteren je Nederlandse rijbewijs. Het Nederlandse rijbewijs is namelijk deels in het Engels (zie de tekst ‘driving licence' bovenaan maar eens). Kiwi's snappen wat het is. Plus onze traditionele roze kleur voor het rijbewijs valt overal ter wereld op. Meer info vind je in onze uitgebreide blogpost ‘Wijs op reis met je rijbewijs'.
Oh en ga je met een huurauto op pad, sluit dan in Nederland een voordelige ‘eigen risicoverzekering' voor auto en camper af. Dan hoef je niet die dure verzekering van de verhuurder te nemen. Deze eigen-risicoverzekering betaalt de kosten aan je terug als je schade rijdt en deze van het eigen risico of borg door de verhuurder wordt ingehouden. Je betaalt dus eerst zelf de schade maar krijgt het snel terug. Maar je bespaart veel geld want zo'n eigen-risico-verzekering is veel goedkoper dan de verzekeringen die autoverhuurders aanbieden.
Bereid je voor op de Nieuw-Zeelandse verkeersregels
Voordat je op reis gaat, is het handig om de Nieuw-Zeelandse Road Code te lezen. Dat zijn alle regels die ze daar in het verkeer hebben. Bereid je alvast voor en lees de NZ Road Code online. Het is handig om dat al in Nederland te doen, voordat je begint aan je working holiday of backpacking avontuur. Of doe een gratis online test om te zien of je de Nieuw-Zeelandse verkeersregels een beetje kent.
Nieuw-Zeelandse verkeersregels die net even anders zijn dan in Nederland
Er zijn een aantal verkeersregels in Nieuw-Zeeland waar je goed op moet letten. De regels zijn op bepaalde gebieden net even anders dan je gewend bent in Nederland.
Fileparkeren – parallel parkeren – mag in Nieuw-Zeeland alleen in de rijrichting. Zie je dus een parkeerplek aan de andere kant van de straat, dan zul je de wagen om moeten draaien en dan pas inparkeren. Er even inschieten en de wagen tegen de rijrichting erin plaatsen, zit er niet in.
Situaties die extra aandacht verdienen
Ook zijn er aan aantal situaties of gewoontes waar je aan moet wennen als je gaat autorijden in Nieuw-Zeeland.
- Autoverzekering is niet verplicht in Nieuw-Zeeland dus er rijden best veel Kiwi's rond zonder autoverzekering. Als je een ongeluk krijgt of schade rijdt wat niet je schuld is, kun je alsnog voor de kosten opdraaien als de tegenpartij niet verzekerd is. Vooral als je in een huurauto of -camper rijdt en de verhuurder de schade dus niet op de tegenpartij kan verhalen. Je kunt je hiertegen beschermen en indekken door een goede verzekering af te sluiten bij de verhuurder als je een wagen huurt.
- Niet alle spoorwegovergangen hebben signalen en de meesten hebben geen spoorbomen. Wees voorzichtig bij het oversteken.
- Rijd je een grote camper of motorhome en rijd je wat langzamer, en zijn er voorlopig geen ‘passing lanes', laat dan de rij wagens achter je er langs door even te stoppen en/of aan de kant te gaan – op een veilige manier.
Doe rustig aan onderweg en neem de tijd (om te genieten)
Laat het haastige Nederland los en doe het vooral rustig aan op de weg in Nieuw-Zeeland. Je zult zien men heeft er echt minder haast dan de gemiddelde automobilist in Nederland of België. Neem vooral je tijd als je een kruising nadert, stop echt als er een stopbord staat en kijk heel goed.
De meeste ongelukken die in Nieuw-Zeeland voorkomen waar buitenlandse reizigers bij betrokken zijn, gebeuren op kruispunten en door ongeduldig gedrag. Kijk liever een aantal keer goed en wacht met oprijden als je het niet helemaal vertrouwd.
Wees ook voorbereid op de onverwachte en aparte tegenliggers die je soms tegenkomt daar. Een kudde schapen of koeien midden op de weg, als je lekker aan het genieten bent van je roadtrip op de Zuidereiland, is heel normaal. Ga op tijd rustig rijden als je deze dieren al in de verte op de weg ziet lopen.
Pas je snelheid aan: “drive to the conditions”
Dit is de belangrijkste tip om te onthouden als het gaat om veilig rijden met een auto in Nieuw-Zeeland. Pas je aan aan de omstandigheden, zoals de weg, het weer en de snelheidslimiet.
Veel wegen in Nieuw-Zeeland zijn geasfalteerd of met ‘chip seal' maar zijn bochtig en heuvelachtig. Houd je aan de snelheid, 100 km/u op de meeste snel- en autowegen. Als er een inhaalverbod geld (dubbele strepen) houd je er ook aan. Dat is er niet voor niets.
Meestal is het namelijk of druk en gevaarlijk op dat stuk of het is totaal onoverzichtelijk. Inhalen kun je het beste doen bij een ‘passing lane'. En ben je zelf een van de langzaamste blijf dan ook links rijden en blokkeer de snelle inhaalbaan niet.
Het weer kan snel omslaan in Nieuw-Zeeland. Zo kan het aan de ene kant van de heuvel prachtig zonnig zijn, terwijl het aan de andere kant al stormt en regent. Pas je rijgedrag tijdig aan.
Autorijden in Nieuw-Zeeland is goed te doen
Het grootste verschil met Nederland is het links rijden. Als je daar eenmaal aan gewend, valt het autorijden best mee. Vooral als je het rustig aan doet. Laat het gehaast uit de Nederlandse Randstad thuis en het komt helemaal goed met je.
Als je kiest voor een voordelige auto huren in Nieuw-Zeeland of liever kiest voor een complete camper, dan krijg je vaak een folder met rijtips – op papier of elektronisch – van de verhuurder aangeboden. Handig om even door te lezen onder het genot van een kop koffie voor je de weg op gaat.
Oh en als laatste tip… Als je in Nieuw-Zeeland gaat rijden met een “eigen” auto, die je daar hebt gekocht, denk dan aan de verzekering.